Нова доза остроумици в „Сентенции без конкуренции“

 

Нова доза смешни и провокативни остроумици са събрани в новата книга на писателя Георги Бербенков „Сентенции без конкуренции“. Тя е 18-и поред сборник, в който талантът на автора се излива в преплетени мъдрост и хумор. Ето как звучат някои от сентенциите:

„За утре отлагам само това, което може да се свърши и вдругиден.“, „Приличаха си като две капки вода, въпреки че капките бяха различни“, „Не чакайте правителството да падне, а ставайте и го накарайте да си ходи!“, „По-вероятно е да повярвам в Бога, отколкото на политици.“, „Понякога адвокатът изкарва престъпника самата невинност.“, „В Рая е голяма скука: само пеят, свирят на арфи и се молят!“, „Когато вярваш в себе си, никой не може да те излъже.“, „Лъжата е издокарана истина“ и много други.

Георги Бербенков е български писател, роден на 17.05.1941 г. в Добрич, където живее до края на средното си образование. Висшето си завършва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ — Варна, и няколко години служи във Военноморския флот. Работил е като старши редактор в Държавно военно издателство — София. След пенсионирането си Бербенков издава хумористичния вестник „Маскарад“. Сега се занимава с издателска и редакторска дейност.

Бербенков има издадени десетки самостоятелни книги и участва в няколко сборника, сред които и седемте тома на „Законите на Мърфи в ефир“. Предимно пише афоризми, епиграми и анекдоти, но нерядко публикува фейлетони и разкази. Автор е на няколко хумористични книги, първите от които са илюстрирани от българския график и карикатурист Борис Димовски. Превеждан е на английски, полски, македонски, руски, сръбски и украински. Негови произведения често са публикувани в местния и централния печат, в периодични издания и литературни сборници, излъчвани са по Радио Варна и БНР, както и по БНТ. Години наред седмичникът „България“ от Чикаго (вестникът на българите в САЩ) е отделил 61-ата си страница за афоризмите на Бербенков, а скоро го включи в редколегията си.

Книгата му с афоризми „Остроумия“ е пусната в САЩ като електронна и се разпространява в 50 държави.

В навечерието на 2013 г. Георги Бербенков стана носител на престижната награда МАСКА̀РИ – на българската общност в Лос Анджелис, за принос към запазването, съхраняването и разпространението на българското културно наследство и обявен за почетен член на общността. До днес продължава да получава награди от Лос Анджелис за дейността си у нас и зад Океана. Почетен член е на българската общност там.