Новата учебна година започна с празнично вълнение

Екип на „Народно дело Седмицата“

Тази година кметът на Варна Иван Портних не участва в официалните церемонии на нито едно от варненските училища. Той обаче публикува поздрав към всички учители, родители и ученици в информационния сайт на община Варна.
„Уважаеми учители и родители,
Скъпи ученици,
Приемете моите поздравления по случай началото на новата учебна 2016/2017 г.! 15 септември е много важен ден, защото символизира почитта на българите към образованието, духовността и културата!

3-uchenici4
На усмихнатите и нетърпеливи първокласници пожелавам успешно начало по дългия път на образованието! Вярвам, че всеки ден Вие ще преоткривате света около себе си!
На зрелостниците, за които днес е последен първи учебен ден, желая успешно дипломиране и професионална реализация! Бъдете смели, свободни и работете за мечтите си!
Нека сполуката бъде неразделна част от делниците и празниците на всички ученици и преподаватели! Пазете традициите на Вашето училище и умножавайте успехите си! Уверен съм, че можете!

3-uchenici1
Затова сме Европейска младежка столица 2017 и Варна се гордее с Вас!“, гласи обръщението на кмета Иван Портних за 15 септември.
3446 първокласници, разпределени в 146 паралелки, за първи път влязоха в клас. Новата учебна година в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ откри зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев. На празника присъстваха още директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.
„Искам да пожелая на учениците да бъдат ученолюбиви и любознателни, ползотворна учебна година. На добър час по пътя на знанието“, каза зам.-кметът. Той откри и учебната година в СУЕО „Ал. Пушкин“. Бронзовата медалистка по борба от Олимпиадата в Рио – Елица Янкова, откри новата учебна година в любимото си Второ основно училище „Н. Й. Вапцаров“. Ели, която е учила в това школо до шести клас, бе бурно приветствана от учители и ученици, а директорът Иванка Николова я зарадва с картина и букет цветя. След официалната част Ели се върна към хубави спомени в училището заедно със свои учителки и настоящото училищно ръководство.