Новата ни библиотека ще е на четири етажа през 2020 г.

Виолета Гурнакова

370 проекта са се надпреварвали в конкурса на община Варна за нова сграда на градската библиотека. Това съобщи главният архитект на общината Виктор Бузев. Международното жури е преброило 70 чуждестранни предложения. Наградените са три от проектите, има и две поощрителни награди.

11 - Proekt3
На първо място е предложение от Холандия, което се е харесало най-много на оценяващите. Те са гледали функционалност и приложимост към условията на града, стана ясно от коментарите на членовете на комисията. Гледали са и разположение на паркоместата. Спрели са се на най-удобния проект, който позволява преминаване през сградата на библиотеката, дори при разходка в парка. Мястото, определено за сградата, е точно до паркинга на общината.
На второ място е предложението на софийски екип, а трето – на китайски.
Първата поощрителна награда е на австралийски екип, който е предложил сграда, типична за топлите страни – с открити тераси, пълни със зеленина. Така архитектите са решили да покажат, че има пряка връзка между сградата и околната среда. Това за българския климат обаче се оказва невъзможно поради вятъра и зимните студове.
Втората поощрителна награда отива при гръцки екип. „Радваме се, че бяхме част от процеса на избор на новата библиотечна сграда – архитектите се вслушваха и в нашите мнения, но, разбира се, професионалният избор бе направен от тях“, каза Емилия Милкова, директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.
Засега не са предвидени рамки на средствата, които са необходими, но ще има поне три канала за финансиране – европейски средства, бюджет от общината и дарения на граждани.
Конкурсът бе организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България и се реализира с подкрепата на WhAT Association. Целта е колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради в града, да бъде събрана на едно място и едновременно с това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на морската столица.
Теренът за новата библиотека е между бул. “Осми приморски полк”, “Братя Миладинови”, “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна.
Последната сграда за библиотека е била строена в Смолян през 1985 г.

20 метра височина и 330 паркоместа ще има бъдещата сграда

11 - Proekt1

Проектът, избран единодушно от експертите, предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 17 500 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване. „Обединихме се около този проект, тъй като той се вписва ненатрапчиво в околното пространство, включително и със сградата на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора – изложби, моноспектакли, камерни концерти“, обясни главният архитект на общината Виктор Бузев. Той припомни, че за първи път конкурс от такъв ранг се провежда в морската столица. „Варна влезе като тема на 5 континента, тъй като получихме проекти от цял свят, а в надпреварата се включиха едни от най-добрите архитектурни компании“, каза той. Арх. Бузев допълни, че при добра организация е реалистично сградата на библиотеката да бъде факт до 2020 г., като финансиране ще бъде търсено от новите програми на ЕС.

Арх. Анета Булант-Каменова
съосновател на австрийското архитектурно студио Bulant&Wailzer

Конкурсът беше много силен

11 - Proekt4

Проведохме силен конкурс, с интересни идеи, много съм впечатлена. Избрахме достоен проект за сграда на библиотеката във Варна.
Най-важното, което журито единодушно следеше, е да бъде избрано пространство, удобно за хората, които го ползват. Библиотеката трябва да бъде представителна и удобна за гражданите. Важно е условията за работа да са добри и хората да не се чувстват притеснени и смазани, както има прекрасни стари библиотеки в класически сгради, но те не са уютни за седене. Тук трябва да бъде като една дневна стая, в която хора, прекарващи дълго време, да се чувстват удобно, спокойно и естествено. Да бъдат като у дома си и като в парка. Да имат постоянен контакт с външната среда, със зеленина, да не бъде потискащо пространството в човешки мащаб и да предоставя всички възможности за светлина, за добър климат, който позволява да се прекарва дълго време с удоволствие в това пространство.
Едната ми баба е дъщеря на Партений Велчев, който е бил учител на Иван Вазов и който има културен принос в българската история.
Имам приятен опит с Варна. Била съм проектант в конкурса за Аспарухов мост. Участвах с инж. Лало Райков и неговия колектив още в първия проект и спечелихме конкурса. Мостът имаше по-друга конструкция, той беше висящ, но след това не беше изграден веднага и след време конструкцията се измени. По втория проект вече не съм работила, но бях много любопитна да отида да го видя. Участвала съм в международен конкурс през 60-те години за центъра на град Варна. Имаше много участници от всички страни.