Нинбо отбеляза с концерт 15-годишнина от побратимяването си с Варна

 

 

Варна и Нинбо отбелязаха 15 години от официалното установяване на побратимени отношения между двата града със симфоничен концерт, който се проведе на 24 юни  в   Ningbo Grand Theatre в над 7-милионния китайски град.

В юбилейния концерт Варна бе представена от солистите на Държавна опера – Варна Илина Михайлова и Пламен Димитров, които съвместно със Симфоничния оркестър на град Нинбо изпълниха произведения на Щарл Гуно, Жорж Бизе, Джоакино Антонио Росини, Джузепе Верди, Liu Chi, Wu Zuqiang Du Mingxin, Chen Gang и He Zhanhao. Преди концерта солистите поднесоха поздравителен адрес от кмета на Община Варна Иван Портних по повод юбилея.

От 2004 година Варна и Нинбо развиват отношения на приятелство и взаимно доверие и активно сътрудничество в сферата на икономиката, образованието и културата. През 2014 г. община Варна бе домакин на голям Българо-китайски бизнес форум и участва в престижен международен икономически форум в Нинбо. Същата година бяха подписани споразумения за сътрудничество между ВСУ „Черноризец Храбър” и три университета от Нинбо – Dahongyion University,  Wanli University и Ningbo University, както и между  Търговско-индустриалните камари на двата града. През септември 2018 г. в Градската художествена галерия се проведе съвместен симфоничен концерт на музиканти от Оркестъра на Държавна опера – Варна и музиканти от Симфоничния оркестър на Нинбо, под ръководството на диригентите Цветан Крумов и Чън Хао.

Варна и Нинбо работят активно за развиване на ползотворно двустранно икономическо и търговско партньорство и културен обмен.