Никола Карастоянов: Още ми горчи, че Локо не игра в Европа

 

Отборът иска да повтори дубъла през новия сезон
Асът Бранимир Балчев отказа пачките на сърби

Треньорът на хандбалния Локомотив Никола Карастоянов още не може да преглътне факта, че няма да участват в ЕХФ. Както е известно, шампионите не успяха да намерят финансови средства за първия кръг във втория по сила турнир.
„Още ми горчи, като се сетя какъв шанс изпуснахме. Такъв силен отбор, с какъвто аз разполагам, не е имало в България от 10 години. Този тим бе готов да играе големи мачове, искахме да видим какво европейско ниво сме достигнали, но явно не ни било писано”, заяви за „Народно дело Седмицата” Карастоянов.

Специалистът не скри, че сериозно се замислил дали да продължи работата си в клуба. В крайна сметка преценил, че няма моралното право да остави момчетата, които му помогнаха да се чувства като специален треньор, а отделно бил доволен от подкрепата и отношението на шефовете, тъй като правели всичко по силите си да обезпечават клуба в тези трудни за правене на спорт в България години.
Локо вече започна лятна подготовка, като и в следващите две седмици състезателите ще продължат да работят за кондиция на плажа. В края на месеца започва игровата подготовка в зала.


Единствените контроли на локомотивци преди старта на сезона ще са на турнира „Тодор Хънков” в Бургас от 16 до 18 септември. В проявата ще участват също Добруджа, Габрово, Пирин (ГД), Спартак и домакина Фрегата.
”Ще изиграем поне три мача там и влизаме в първенството. Целите ни ще са три – да повторим дубъла от миналия сезон, да израстваме игрово и да развиваме потенциала на по-младите ни състезатели”, разкри Карастоянов.
Любопитно е, че първи път от много време насам в отбора няма напуснали или привлечени хандбалисти. „Никой от момчетата не пожела да си тръгне и при това положение няма смисъл от попълнения. Ние разполагаме с обигран и балансиран състав, който може да продължи да доминира у нас”, уточни Карастоянов.
Разбра се още, че асът Бранимир Балчев е отклонил оферта от Слога (Позега). Както е известно, именно сърбите елиминираха Локо на 1/8-финала в „Чалъндж къп” през февруари, и явно в тези две срещи Балчев е хванал окото на наставника на Слога.
„Излишно е да казвам, че Бранимир щеше да получава с пъти повече пари и да играе в по-силен шампионат. Но той сам прецени да остане. Още е много млад – едва на 21 години, и съм убеден, че един ден ще играе голям хандбал, тъй като е с безспорни качества. Всеки сезон има интерес към него от чужбина и неведнъж съм казвал, че когато реши да приеме дадена оферта, клубът няма да му прави спънки”, завърши Никола Карастоянов.

Веселин Станков иска Спартак в топ 4

Хандбалният Спартак да се класира в топ 4 през новия сезон, иска амбициозният му млад наставник Веселин Станков. За него това ще е първа година като старши треньор на мъжки тим.
„През миналото първенство юношите старша възраст за първи път играха в мъжкото първенство. Мисля, че натрупаха опит и самочувствие, и сега когато вече излязоха от юношеска възраст, искам да видя, че са станали истински мъже. Ще работим усилено, за да съкратим прехода от юноши към мъже, и да върнем отбора в топ 4, там където му е мястото”, заяви за „Народно дело Седмицата” Станков.
Той събира своите за първа тренировка днес, като в следващите две седмици на хандбалистите им предстои работа за физическа подготовка на пистата на „Локомотив” и във фитнеса на покритата лекоатлетическа писта.
„Много държа на кондицията. Държа да разполагам със заякнали и свежи момчета, които в началото на септември да влязат в залата за работата с топка. Ако ни се удаде възможност, ще направим контрола преди турнира „Тодор Хънков”. В противен случай проверките ни ще са само в Бургас в средата на септември”, допълни Станков.


Специалистът изрази задоволство от привличането на опитния Йордан Михайлов и юношата им Здравко Славов, който се завръща от Бургас.
Михайлов пък, който е на 34 години, е добре познат на феновете от успешния си престой в другия варненски клуб, където бе съотборник именно със Станков. През последните сезони той вземаше титли и медали с Добруджа.
„Данчо е в добро състояние и смятам, че заслужава да приключи с хандбала във Варна. След една, две или три години. Имаме нужда от име като него, а и мога да го използвам на различни постове – като разпределител, гард и дори като пивот. Когато е на игралното поле, ще ни помага да намаляваме грешките, които допускахме през миналия сезон – технически, в прибързаната стрелба, при постепенна атака и т.н.”, коментира Станков. Той разкри, че е възможно да вземат и нов вратар – 27-годишният Ивайло Иванов, който е техен юноша, а за последно беше в Добрич. Спартаклии вече имат принципното съгласие на стража и остава да се постигне договорка и на клубно ниво.
Веско Станков е доволен също, че бившият треньор на Спартак Пенко Златев ще му помага. „За мен ще е удоволствие да чувствам бате Пенко зад гърба си. От човек, който е видял и направил толкова много за хандбала, винаги може да се вземе съвет. Зная, че ако бъркам някъде, той първи ще ми каже къде е проблемът, и се надявам, че съвместната ни дейност ще е от полза за развитието на отбора в правилната посока”, завърши Станков.