Гуцанов: Нека повече не позволяваме да се раздават безконтролно пари от джипка и да се финансират фирми без конкурси

Не е нормално държавни фирми като „Автомагистрали“, или фирми, които отговарят за прокопаванията на каналите, в които няма никой друг, освен изпълнителния директор, през тях да преминават милиарди и те да бъдат разпределяни към други компании, но вече частни, без конкурс, с неясни параметри. Тази позиция зае народният представител от левицата Борислав Гуцанов по време на пленарно заседание, на което бяха изслушани служебният премиер и министрите от кабинета му.

„Явно и тук, в Народното събрание, трябва да вземе нужните мерки това да бъде преустановено. Това, което на мен много ми се иска, е действително приоритетите на държавата да бъдат обсъждани тук, в заседателната зала“, заяви той на изслушването в края на миналия месец.

„Повече от два часа обсъждаме проблемите на финансите и на икономиката, а не ги обсъждаме на разходка в гората, за да гледаме какъв е кредитният рейтинг, както беше в едни предходни правителства. Смятам, че е важно, точно по този начин да продължи работата на Народното събрание. Тук да бъдат обсъждани приоритетите за развитието на страната ни“, каза още Борислав Гуцанов.

„С БСП повече от 4 години коментирахме тези проблеми, които днес премиерът назова. Че над 15% от бюджета на държавата е бил раздаден по системата „Ин хаус“. Това нормални процеси ли са?! Това не е ли явно заобикаляне на закона и даване на средства, така, че да бъде подхранена тази корупционна среда?! И да бъдат давани средствата на фирми, на които се прецени, от определени лица в държавата?! Така че аз не считам, че този процес трябва да продължава и трябва да бъдат предприети законови инициативи за промяна на законодателството“, каза още варненският депутат и допълни:

„И дано намерим с всички парламентарни групи вечните приоритети на страната ни и те да бъдат стратегия за разитие на държавата ни и не да се променят, когато някой идва на власт и когато той смята, че светът започва с него. Ако определим кои са тези стратегически важни приоритети на страната ни, това ще бъде свършена работа. И когато се приемат бюджетите, тези приоритети да са там и то не година за година. И никой да не си позволява да се раздават тези средства от джипка или от другаде. Нека сложим край на този период за страната ни. Ние от БСП ще се постараем за тези приоритети, за да може българският народ да получи чувство за сигурност, за удовлетвореност и да знае каква перспектива стои пред него. За това този днешен дебат е толкова необходим за страната ни.“