Недоразуменията с винетките ще бъдат преразгледани

 

 

 

Някои пътища може да излязат от републиканската пътна мрежа и да бъдат предадени на общините, за да се ползват без винетки. Това обясни по Нова телевизия кметът на Варна Иван Портних след среща на Националното сдружение на общините с премиера Бойко Борисов в края на първата седмица от новата година.

„Срещата беше инициирана от премиера Борисов за разглеждането на казусите, когато републиканска пътна мрежа се ползва от граждани на дадена община”, уточни Портних.

На срещата присъстваха финансовият, регионалният министър, ръководството на Националното сдружение на общините.

„Излязохме с предложението кметовете да преценят дали да внасят предложение до общинския съвет, кои участъци от републиканската пътна мрежа да бъдат изключени от нея, като обаче поддръжката им да се поема от съответните общини”, обясни още Портних.

„Във Варна има пътни отсечки, които в момента са в ремонт, след като бъдат ремонтирани, да бъдат предадени на общината и тя да поеме поддръжката им”, обясни Портних.

Министър-председателят Бойко Борисов също посочи Варна като пример за проблемите със системата, която изисква платено преминаване по пътищата. По негови думи, въпросът за отсечките между летището и града, до гробищния парк в Тополи, както и до курортите, вече е поставен на обсъждане.

Все още не е ясен пълния списък на трасетата, които Варна ще поиска да бъдат освободени от задължителната такса. Както стана ясно на дискусията с правителството, това зависи от волята на общинския съвет. По въпроса обаче има и още едно важно условие. Мастната власт трябва да поеме поддръжката на пътните участъци за собствена сметка. Логично е това до доведе и до промяна в проекта за бюджет на общината, който вече е изготвен и в края на миналата година беше подложен на обсъждане. Не е ясно и дали ще се наложат нови конкурси за определяне на фирми, които да извършват дейността. Съществува възможност и такива да няма, като тези, които до момента са поддържали пътищата, продължат да го правят, като получават плащанията от общината, а не от държавата.