Недоволство срещу събарянето на Гъбата

Протести и петиция сред варненци и ценителите на архитектурното наследство от епохата на социализма се опитват да спрат разрушаването на старата градска баня до Шишковата градинка, позната като Гъбата. След като на мястото бяха поставени заграждения, подсказващи за нейното събаряне и построяването на нова сграда на мястото, група варненци направиха жива верига в знак на несъгласие с тези планове. За тях някогашната баня си остава един от символите на града въпреки лошото си състояние от години. Друг мотив за недоволството е, че на мястото на Гъбата, ще бъде издигнат 12-етажен хотел.

Банята е сторена през 60-те години на миналия век по проект покойния арх. Косьо Христов, оставил творческия си почерк в облика на града със сгради като ФКЦ. Функциите си на баня е изгубила още преди десетилетия, а от поне 10 години е напълно затворена.

„Нашата цел е да съхраним културно-историческия облик на Стара Варна и да ценим миналото си“, това заяви пред bTV Юлия Стоева от фондация „Гея“, които са автори на петиция за спасяването на Гъбата. От своя старана инвеститорът Пламен Панайотов обясни, че има издадено разрешение за строеж от 15 май. „Още през 2015 г. има одобрен РУП, който допуска строителството на 12-етажна сграда. Всякакво отклонение от параметрите му предвиждат или изискват изцяло ново започване на целия процес на инвестиционно проектиране“, заяви той.

„Адмирираме усилията на общността през частния казус да стигне до едно по-общо решение за много други сгради, които дори със статут на паметници на културата, продължават да се рушат, какво остава за една сграда, която няма такъв статут“, добави той.

Инвеститорът Владимир Щерев пък обясни, че никога в банята не е имало истинска минерална вода и тя няма функция като сграда в този си вид. По думите му тя е опасна. „Варна трябва да расте не само с идеята за старините, но тя трябва да стане модерен град“, допълни той.

„Смятам, че за тази околна среда 12 етажа са малко в повече. Това е действащо градоустройство, то е задължително, така че нямам възможност да изразявам лично мнение, гледам дали са спазени всички документи, а те са налице. Това е знакова сграда за архитектурата на Варна“, заяви главният архитект на Община Варна Виктор Бузев по повод създалото се напрежение.