Недоволство във „Флотски арсенал“ завърши с пълно мълчание

 

Протест пред входа на „Флотски арсенал“, в който се включиха около 100 работници и служители, показа миналата седмица, че във военния кораборемонтен завод отново има проблеми. Този път недоволството е заради идеята да се слее кораборемонтният завод с „ТЕРЕМ – Овеч“ в Провадия, съобщи БТА.
Пред БНТ протестиращите обясниха, че провадийското дружество има два милиона задължения. Опасенията на работниците са, че те ще бъдат платени от „ТЕРЕМ – Флотски арсенал“. Има решение варненското дружество да купи производствени халета и казарма за около 2 милиона лева. Според Живко Тузсузов, председател на синдикат „Промяна“ в КРЗ „ТЕРЕМ – Флотски арсенал, по този начин ще стане едно източване на завода за близо четири милиона. „Което за нас изобщо не е желателно и ние не го искаме. Защото нямаме намерение да работим за основни средства за халета и казарма, които ние сме ги строили“, коментира синдикалистът.
Иван Досков – изпълнителен директор на „ТЕРЕМ“ ЕАД, заяви, че има подготвителни действия в тази връзка, но окончателно решение за вливането на „Овеч“ – Провадия, в КРЗ „Флотски арсенал“ не е взето.


Данко Момчилов, който е назначен за съуправител на „ТЕРЕМ – Флотски арсенал“ – Варна, пък смята, че дружеството трябва да се преструктурира, за да бъде ефективно. „Няма да има много съкращения, тук става въпрос за хора, които са упражнили, получили са и са придобили правото си на пенсия. И от много години продължават да работят в дружеството“, коментира Момчилов пред БНТ. Той каза още, че вече има договори за ремонт на кораби.
Управителят на кораборемонтния завод „Флотски арсенал“ Георги Стойков, който е продължителен отпуск по болест, съобщи за „Народно дело Седмицата“ в деня на протеста, че очаква среща със съвета на директорите на „ТЕРЕМ“. По думите му, на нея ще бъде изяснена ситуацията в дружеството. За съжаление, по-късно така и не успяхме да осъществим разговор с него. Пълна тишина настана и от страна на работниците, излезли на протест, както и на представителите на борда на „ТЕРЕМ“ ЕАД. Вероятно това означава най-малкото временен компромис между синдикати и ръководство или продължаващи преговори между страните. Какъв обаче е крайният резултат от тях, засега остава тайна.

Фото БТА, архив на „Народно дело“