На 22 септември: Затворят за движение основен булевард, още не се знае кой

 

На 22 септември Варна отново ще се включи в Световния ден без автомобили. По време на кампанията ще бъде спряно движението от 10 до 19 ч. на моторни превозни средства по централен булевард в града, съобщиха от пресслужбана на сдружение „Варна – Европейска младежка столица”.

Засега не се съобщава коя от основните пътни артерии ще бъде забранена за коли. Зоната ще се превърне в място свободно за спорт и забавление на улицата, пешеходни обиколки за запознаване с миналото на града, пикник на улицата, гаражни разпродажби, каране на велосипед, ролери, скейтборд, тротинетка и всякакъв друг вид алтернативен транспорт.

Събитието е част от Европейската седмица на мобилността. Тази година темата на седмицата е „Чиста, споделена и интелигента мобилност“. Хората се поощряват да ползват наличните възможности за придвижване в рамките на градовете или за пътуване между различните населени места. С демонстрацията на тези нови възможности сдружение “Варна – Европейска младежка столица” цели по-бързото навлизане на споделеното пътуване в града.