На 21 юни: Варненските франкофони отново ни канят на Празник на музиката

 

За пета поредна година Франкофонски център Варна в партньорство с Община Варна с гордост организира Празник на музиката и в нашия град. „На 21 юни очакваме срещата си с нашата публика на двете основни сцени: сцена „Раковина“ и сцена „Вход Морска градина“ – с музикални изяви между 16 и 23 часа“, съобщиха организаторите в своята покана. Организират се паралелно и различни кратки музикални спектакли из града, „Cцени из града“, на по-малко традиционни за това места, като в банка, ресторанти, барове, книжарница, музикален магазин, Операта, Фестивален и конгресен център – целта е градът да бъде потопен изцяло в духа на музиката и да се пренесе през различни музикални стилове в едно по-леко и живо ежедневие.
Едно проучване на културните практики на французите, осъществено през 1982 г., показва, че 5 милиона жители на страната практикуват някакъв музикален инструмент и всеки втори от тях е млад човек. Тези резултати подтикват тогавашния министър на културата Жак Ланг към осъществяването на една идея – да представи музикантите в градското пространство. Така за няколко седмици той решава да организира първия Празник на музиката, на 21 юни 1982 г., денят на лятното слънцестоене, който се е чествал традиционно според различните народни обичаи. Празникът се превръща в типично френска традиция и се чества всяка година на същата дата.

10 - Muzika
Девизът Faites de la musique, Fête de la musique («Правете музика, Празник на музиката») е ключов за събитието. Тази активност на професионални музиканти и любители, както и новото внимание, отделено на всички музикални стилове, представят една културна политика, отдаваща значение на любителските практики, на стилове като метъл, рок, джаз, шансон, народна музика, редом с вечната класика.
Благодарение на медийното отразяване, помощта на местните власти, спонтанните участия на все повече музиканти и безплатните концерти, събитието се превръща в едно от най-значимите френски културни събития.
През 1985 г. Празник на музиката започва да се чества извън границите на Франция по повод на Европейската година на музиката. За по-малко от 15 години повече от 100 държави на 5 континента се включват в тази прекрасна музикална инициатива основно благодарение на френската културна мрежа в чужбина.
В днешно време празникът e мащабна международна проява, която се провежда в над 700 града в цял свят. Вратите са отворени за всички професионални изпълнители, както и за тези, които са си мечтали да усетят тръпката от голямата сцена. Прекрасен повод за един свободен музикален диалог, в който музикантите са поканени да участват доброволно.