На сесията на общинския съвет: БСП питаха кмета за новите велоалеи във Варна

Четири въпроса към кмета на Варна Иван Портних зададоха съветниците от групата на БСП в Общинския съвет в четвъртък. На практика те бяха единствените, които имаха питания преди началото на същинското заседание.
„Ясно е, че велоалеите са част от проекта за интегриран градски транспорт и трябва да бъдат направени, за да няма санкции. Моля обаче на следващото заседание да бъдат поканени проектанти и изпълнители на тези велоалеи, за да разясняват дали това са били най-подходящите маршрути и размери на тези алеи. Нека да стане ясно всичко по строежа им и ако има неправомерни действия и решения, взети от някого, да има и адекватни санкции“, каза от трибуната Борислав Гуцанов, председател на групата съветници на БСП. В последните дни новите велоалеи в града се коментират в медийното пространство като пример за лошо изпълнение. Велосипедисти пък са категорични, че те са неизползваеми. В изграждането им са вложени близо 5 млн. лева. Той добави, че иска и справка дали по проекта е било необходимо да се влагат пари за реклама на велоалеите и на каква стойност е била кампанията. „Моля да стане ясно колко е сумата и къде са отишли средствата за тези реклами“, допълни Гуцанов.
Защо и как е сменен статут на имот, намиращ се на улиците „Д-р Анастасия Железкова“ и „Петра“, попита Януарий Вичев. Той  поиска отговор как имотът от държавна собственост е станал общинска такава, а след това и частна, и какво е получила общината от тази сделка. „Имотът е бил отреден за подземни паркинги, а сега се изгражда жилищна сграда“, уточни Вичев.
„Шумно заведение на ул. „Заменхоф“ притеснява хората, които живеят в района. Гражданите са пуснали над пет жалби в община Варна за нивото на шум. Какво общината е направила по тези жалби и имало ли е изобщо проверки от страна на администрацията. Специалисти от РЗИ са установили, че нивото на шум е над допустимото“. Този въпрос постави Христо Боев.
Милена Георгиева имаше питане защо се налага община Варна да изкупува два държавни имота, които влизат в границите на предвиденото разширение на ул. „Мара Тасева“ в район „Аспарухово“. Целият терен е собственост на Министерството на земеделието и е обявен на търг. „Защо е необходимо община Варна да влага допълнителни средства, които всъщност са средства на всички варненци, за придобиване на тези имоти, след като може да бъде инициирана процедура по тяхното безвъзмездно прехвърляне? Включени ли са двата имота в годишната програма на община Варна за разпореждане с имоти общински собственост за 2016 г.“, уточни тя.
Борислав Гуцанов се включи активно в дебата по приемане отчета и актуализация на бюджета. „Защо се приема отчет на бюджета за 2014 г. едва в края на 2015 г. и нормално ли е това. Съветът не може да бъде само узаконяващ орган на действията на администрацията, а трябва да работи ефективно“, коментира той. И отново поиска отчет от общината – къде и за какво са били вложени средствата от взетия миналата година кредит от община Варна в размер на 43 млн. лв. „ С облигационен заем от 15,3 млн. лв. бяха ремонтирани детските площадки. Нямаше ли друг начин за намиране на тези средства, а не те да се плащат от всички варненци, защото кредитите трябва да се връщат“, попита още председателят на червената група в Общински съвет – Варна.
В отговор на питанията пред съветниците излезе зам.-кметът Пейчо Пейчев, който заяви, че  общината всъщност е изтеглила с около 15 млн. лева по-малко кредити в сравнение с първоначално планираните 43 млн. лева заемни средства за 2015 г. Той допълни, че цялата информация по заемите е налична на сайта на общината и е достъпна за всички граждани.