На световни квалификации в Загреб и Атина: Мила Савова с два златни медала за варненското джу-джицу

Александър Александров триумфира в категория до 110 кг
Поляци от най-силната школа в Европа прекършиха Радослав Букоров

Нови международни успехи записаха представителите на варненското джу-джицу от секцията по бразилско джу-джицу, която представлява „Bruno Bastos assoсiation” във Варна.
В Загреб, Хърватия, и в Атина, Гърция, се проведоха кръгове от квалификациите за световното първенство в Абу Даби през април 2017 г.

31-01
Освен точките за получени медали, които влизат официално в ранглистата на UAE JJF (United Arab Emirates jiu jitsu federation),  предизвикателство и много силен допълнителен стимул за състезателите беше и възможността при победа в абсолютната категория да спечелят пакет за поемане на разходите по пътуване, пребиваване, такси и всички разходи по състезанието. Именно последната възможност натежа като решение за участието в двете квалификации на варненските състезатели и пом.-инструктори Радослав Букоров и Александър Александров, да се подготвят и да си осигурят присъствие на едно от двете най – силни първенства на планета по бразилско джу-джицу.

31-03
Перфектния тайминг за подготовката на двамата, както и на нежното попълнение в отбора Мила Савова и включилия се във втория турнир – Йордан Братанов, се яви извънредното посещение на президента на асоциацията и неин главен инструктор Бруно Бастос.
Малко преди заминаването за Хърватия Бастос проведе технически семинар за всички трениращи, промотира в техническа степен много от варненските практикуващи и проследи последните етапи от подготовката на състезателите.
Турнирът в Загреб прие над 150 състезатели на практика от всички точки на планетата. В различните дивизии и категории имаше различен брой участници, а най масовите категории – 77 и 85 кг, във всички дивизии бяха пълни. Именно в такава категория се озова Радослав Букоров – 77 кг дивизия – лилави пояси.

31-04
В мач с един от фаворитите в категорията – поляк, той загуби и не успя да продължи в надпреварата в абсолютната категория. Александър Александров зае второ място в най-тежката категория и с това си осигури възможност да се пребори за приза в абсолютната категория. На полуфинал срещна опонента си от Полша от категории и отново загуби, което му осигури трето място и бронзов медал.
Мила Савова се състезава на най ниската дивизия – бели колани, при които няма допълнителни стимули. Това не намали мотивацията и за победа и тя донесе златен медал за отбора си.
Надпреварата в Атина беше в пъти по голяма от предната. Там сили мериха над 400 състезатели, също от всички точки на планетата. Новото попълнение на варненския тим при начинаещите бели колани – Йордан Братанов, отстъпи на по-опитен гръцки състезател. За Йордан това беше първият голям  и международен турнир и общите впечатления от него се оказаха допълнителна мотивация за в бъдеще.
Радослав Букоров отново срещна много силен противник от Полша и отстъпи по точки, което отново не му даде шанс за участие в абсолютната категория. Мила Савова изигра три силни мача, като на финала срещна много по-опитна състезателка от Кипър.
Тактическият план на треньорския екип и силното желание и воля у тази млада надежда на женското джу-джицу в България помогнаха за дублирането на златното й отличие. С това си представяне Мила се нарежда на челните места в ранглистата за федерацията за 2016 г. Александър Александров завоюва златен медал в категорията си – 110 кг, и това беше добър трамплин за участието му в абсолютната категория и надпреварата за голямата награда. Нелепа контузия в коляното по време на третия му мач от абсолютната категория обаче не му даде възможност да продължи напред и да се бори за медал.

За „Народно дело Седмицата” треньорът на варненци сенсей Станислав Карастоянов изрази задоволство от постигнатото.
„Като цяло златен, сребърен и бронзов медал от Загреб и два златни от Атина. Два много силни турнира, които са съществени за изграждането на състезателите в България по този все още млад, не добре развит и изцяло самоиздържащ се спорт джу-джицу, в частност “бразилско джу-джицу”. Ако мога с няколко думи и малко на шега да обрисувам турнирите „Поляците объркаха сметките на всички”. Полша е най-силната държава в Европа с най развито бразилско джу-джицу. Надявам се на бързо възстановяване на Александър, както и на Мила, която получи контузия на коляното при една от срещите си в Гърция. До края на годината има още няколко турнира, които планираме да посетим и които ще бъдат добра подготовка към следващото голямо първенство по бразилско джу-джицу в Лисабон през януари 2017 г. Там се надявам да заведем повече състезатели, защото имаме подготвени кадри за такъв формат състезание, а и защото участието на такива големи турнири повишава нивото на практикуващите по безспорен начин”, заяви Станислав Карастоянов.