На път за Варна: Регатата „Тол Шипс“ стартира от Констанца

Участниците във ветроходната регата „Тол Шипс“ стартираха истинското състезание. Ветроходите потеглиха от Констанца в посока Новоросийск. Там те ще останат от 16-19 септември, като се предвиждат много спортни и културни прояви. След това посоката е Сочи (21-25 септември), а после идват във Варна. Общо за цялата регата около 1300 души ще проплават различни разстояния в цял свят. Много са практикантите на корабите, което е една от най-важните цели на организаторите. Повече от 2 милиона души общо ще посетят и 4-те пристанища, през които минава SCF Black Sea Tall Ships Regatta.

24-tall-ships-3
На практика тази година регатата отбелязва своя „диамантен“ юбилей, след като всичко тръгва през 1956 година. Тогава се слага началото, прави се организационен комитет за провеждането на първата регата Sail Training Tall Ships.
В Констанца имаше много състезания и доста сериозни емоции.  Спортен хъс имаше, дори в излишък, но преди всичко се забелязваше приятелското, колегиално отношение между всички участници. Стотици гости на регатата станаха свидетели на всичко това. По-късно, в следобедните часове дойде ред и на емоционалния парад на участниците в центъра на фестивала. Античният площад „Овидий“ бе изключително оживен и пъстър. Цялата тази еуфория може да се опише като музикално, интелигентно, вълнуващо, а в края си и като леко „луда“ еуфория, начело на която бе военният духов оркестър на румънската академия. Те забавляваха през цялото време зрителите със своите изпълнения. На централния площад се състоя и церемонията по връчването на наградите на призьорите от спортните състезания.

24-tall-ships-1
Ветроходът „Надежда“ спечели първия приз на регатата „Тол Шипс“. Той е за ветроход, проплавал най-дълго разстояние от дома, за да пристигне за участие в състезанието. Руснаците са изминали 10 700 мили, за да бъдат  в Румъния, като тръгват за състезанието от Владивосток на 28 юни тази година. Без да стъпят на брега, те напускат родното пристанище и плават през седем морета, океан, четири пролива и един морски канал.
Преминават през Японско море, Тайвански канал, Източно китайско море, Южно китайско море, пролива Малак, Индийски океан, Арабско море, Червено море, Суецки канал, Средиземно море, Егейско море, пролива Канаккале, Мраморно море, през Босфора и Черно море. Представете си само как се чувстват при пристигането си в Констанца, на 40-метровите мачти на кораба, получаващи поздравления от многобройните зрители, махащи им от брега.
„Беше истински вълнуващо за мен – казва стажантът Артур Осипенко, който за първа година е практикант. – Първо се чувствах уплашен, но когато стъпих на борда, разбрах, че е време да изпитам нещо, което ми се случва за първи път. Няма да забравя това плаване никога.
Бях се записал първоначално в медицинско училище. Исках да ставам доктор. След това обаче реших, че по-добре е военна академия и мисля, че това е правилното решение за мен“, допълва той.
Ангажиран с ежедневните си задължения, Артур споделя: „Понякога е доста трудно. Най-тежко е вдигането на платната. В началото ръцете ми бяха наранени, но сега всичко е нормално. На борда на кораба има 115 кадети. Разделяме си ангажиментите за работа на трите мачти. Редуваме нещата между уроци, даване на вахта и лично време. Наистина не знам какво да очаквам от това първо плаване. Знам обаче, че ще се справя“, коментира той.

Румен Генов