На Международния фестивал на младежите и студентите: Млади социалисти се погрижиха за представянето ни в Сочи

 

Между 14 и 22 октомври се проведе Международният фестивал на младежите и студентите в Русия. Основните събития на фестивала се провеждаха в Олимпийския комплекс в Сочи, като през първите три дни участниците имаха възможността да участват и в Регионалните програми на WFYS 2017 (World Festival of Youth and Students 2017) в редица градове като Оренбург, Екатеринбург, Новосибирск, Ростов на Дон и други.
Българската делегация бе съставена от над 120 младежи от цялата страна. 33 от тях бяха членове на Младежко обединение в БСП. По време на фестивала делегацията ни имаше възможността да представи България на изложение на различни държави в една от основните сгради за фестивала – Медиа центъра.


Основен двигател на организацията и успешното представяне на страната ни на изложението бяха младите социалисти, които осигуриха различни сувенири, листовки, списания и други информационни материали, представящи България на няколко различни езика. Младежите бяха предоставили и традиционна българска носия от Пиринския край, с която мнозина искаха да се снимат. Социалистите общуваха с млади хора от целия свят и обменяха опит за граденето на младежки политики, както и културата, историята и традициите на всяка държава. Те се включиха и в редица дискусии, свързани с международна политика, наука, изкуство, иновации, социално предприемачество и др.


„За нас този фестивал е възможност да представим България на една международна сцена, както и да обменим опит с млади хора от целия свят за нашето поколение и способностите, които имаме. Гордеем се, че можем да представим България, както и нашата организация пред такава публика”, споделиха младите социалисти.
Владимир Путин вдъхва изключителен респект с присъствието си, с думите си, дори и с жестовете си. Това сподели варненецът Руслан Влаев, който имаше възможността да присъства на среща на руския президент по време на фестивала.
„Уникално е усещането, когато слушаш такъв политик на живо. По време на срещата с участниците във фестивала той говори за това, как ние сме бъдещето, говори за единство и мир. Не спомена нито веднъж думи, свързани със заплахи или война“, разказа пред „Петел“ Руслан Влаев, който е лидер на градската младежка организация на БСП – Варна.
Световният фестивал на младежите и студентите за първи път се провежда през 1947 г. в Прага. Участници тогава са 17 000 млади хора от 71 страни. Организатори са Световната федерация на демократичната младеж и Международния съюз на студентите (МСС).
На 7 февруари 2016 г. международното консултативно съвещание по въпросите за провеждане на XIX Световен фестивал на федерациите на демократическата младеж и Международните студентски организации взима решение Русия да бъде следващият домакин на фестивала през 2017 г. Фестивалът събра повече от 28 000 младежи от 150 държави по целия свят и е записан в историята като най-големия младежки фестивал в света.