НАП проверява как сте купили скъпа кола

Собственици на скъпи автомобили са станали обект на проверки от ТД на НАП във Варна през последните седмици. Лицата били известявани с e -mail, че ще им бъде извършена данъчна проверка. С отварянето му започва да тече и определен срок, в който те да получат заповедта за инспекцията.
Данъчните имали най-големи предпочитания към собственици на автомобили с марки „Мерцедес“, „Ауди“ и ВМW, надвишаващи определена стойност, научи Varnautre.bg. Става въпрос за лица, които през последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, а в същото време придобиват скъпо имущество като коли и недвижими имоти, информираха от НАП. От там посочват, че всеки месец се извършва селекция на рискови физически лица, като анализът обхваща получаваните официални доходи и съпоставката им с данните за недвижимите имоти и превозни средства, които автоматично постъпват от полицията и общинските власти.
В случаите, в които няма логично обяснение за произхода на средствата за скъпите покупки, данъчните инспектори извършват проверки и ревизии, облагайки недекларирания доход за 5 години назад заедно с лихвите. В случаите, в които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност. За укриване на данъци в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години.
Общо 46 варненци се проверяват за несъответствие на декларирани доходи и придобито имущество, уточниха от НАП – Варна. На други 56 физически лица вече са възложени ревизии.
„Луксозните покупки без официални доходи са гарантирано грешен ход. Въпросът е не дали, а кога това ще бъде открито от НАП и ще трябва да се плащат данъци с лихвите за години назад. Разполагаме с надеждна система за оценка на имущество и доходи на гражданите и я използваме постоянно“, коментира по повод на проверките зам.-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.