Напрежение в кв. „Победа“: Граждани недоволстват от боклука в СУПЦ, носят се слухове за мигранти

Екип на „Народно дело Седмицата“

Изминалата седмица отбеляза покачване на напрежението сред гражданите, живеещи в квартал „Победа“. Те изпратиха сигнали до медиите по повод две свои притеснения – че ромите, настанени в СУПЦ след събаряне на незаконните къщи в Максуда, остават там за постоянно, както и че в общежитията в района се настаняват незаконни мигранти.
Читател изпрати до редакцията ни кадър, на който се вижда огромна камара отпадъци в двора на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ във Варна. В сградата на социално-учебното заведение се помещава и общинският приют, в който се настаняват бездомни. Там преди време бяха настанени обитателите на ромската махала Максуда, чиито незаконни къщи бяха съборени.
„Това е картинката, към днешна дата, на състоянието на сградата на СУПЦ „Анастасия Железкова“. Ужасът ескалира ежедневно. Видно е, че циганите превръщат цялото пространство в подобие на Максуда… Хората от квартал „Победа“ са в ужас и отчаяние, а кметчето Христо Христов се прави, че проблем няма… Настава време за нови протести…“, пише читателят ни.
Миналата година граждани, живеещи около СУПЦ, излязоха на протест заради настаняването на останалите без покрив роми. Тогава кметът на район „Младост“ заяви, че мярката е само временна.

6-supc-1
На въпрос за състоянието на СУПЦ от пресцентъра на община Варна отговориха, че там е започнало почистване на двора, като настанените са се включили в него активно. За целта на място са докарани и два големи контейнера. В социалния център на общината са настанени хора в риск, многодетни майки, възрастни хора с увреждания, както и клошари. От общината не коментираха дали там все още остават хора, дошли от съборените къщи в Максуда.
Това беше вторият сигнал на граждани за ставащото в СУПЦ и общежитията в този квартал в рамките на седмица. Граждани изразиха съмнение, че там се настаняват мигранти, потърсили  убежище във Варна. Институциите категорично отрекоха този слух.
От пресцентъра на МВР заявиха, че на територията на Варна няма настанени бежанци и че по принцип такива не се настаняват тук, а в бежански центрове. Престоят им може да бъде в рамките на няколко часа, докато бъде организирано транспортирането им. След наша проверка се оказа, че нито в СУПЦ-то, нито в общежитията за незрящи хора има настанени бежанци.