Направиха точен макет на античния град Марцианопол

 

Първият по рода си макет на римския и ранновизантийски град Марцианопол, чиито руини лежат под днешния квартал „Река Девня“, бе разположен в Музея на мозайките в индустриалното градче.
Изработката е на разградския инженер Тодор Тодоров, който е работил над макета в продължение на близо 5 месеца. Шестокласници и седмокласници от СУ „Васил Левски“ – Девня, вече имаха възможността да присъстват в музея на открит урок на тема „Укрепителната система на Марцианопол“. Инициативата бе реализирана в рамките на проект „Твоят час“ на Министерството на образованието.

 
Макетът с размери 1.50/2.85 метра послужи на директора на музея Иван Сутев, за да визуализира новите исторически знания, които преподаде на учениците. Те се запознаха с технологията на строеж на крепостните стени и кули, с начините, по които варварските племена са ги разбивали, за да превземат града, със спецификата на урбанистичната среда и правите римски улици, ориентирани в четирите посоки на света и др. На открития урок присъстваха заместник-кметът Донка Йорданова и секретарят на Община Девня Елка Драгулева.
Марцианопол, който е бил два пъти по-голям от Одесос и временна столица на Римската империя, на този етап е слабо проучен. Макетът е изграден на базата на план на античния град от 1898 година, начертан от професора от Виенския университет Хайнрих Хартл. Моделът на инж. Тодоров е повлиян и от научни интерпретации и аналогии, така че той в никакъв случай не може да претендира за пълна достоверност, но пък дава обща визуална представа за устройството на древния град. До края на август се очаква в музея да влязат още два макета – на античния амфитеатър и на къщата с мозайките (vila urbana), върху чиито основи е изграден Музеят на мозайките.