Наказателно дело разкри потресаващи истини: Баща получи 28 години затвор за зверското убийство на детето си

Екип на „Народно дело Седмицата“

Бащата на едногодишната Станка, Милко Стоянов, получи доживотна присъда за убийството, но заради това, че се призна за виновен, тя бе намалена с 1/3 – на 28 години. Миналата седмица той беше изправен пред съда по обвинение за убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Освен присъдата за убийството, Станков получи и присъда за блудство с детето си, която е от 5 години и четири месеца. Общо времето, което ще прекара зад решетките 26-годишният мъж, ще е 28 години. Присъдата подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.

4 - 5 - Delo2
Милко Стоянов бе задържан в началото на миналия юни, след като дъщеричката му Станка, която бе на едва годинка и осем месеца, бе приета в болница в състояние на кома, с опасност за живота и множество наранявания по цялото телце. Въпреки невероятните усилия, които лекарите положиха да спасят живота й, момиченцето не успя да се пребори с травмите от зверството, което според държавното обвинение е траяло около 10 дни.
Ужасяващи зверства са ставали зад четирите стени на къщата във варненското гето „Максуда”, където е живяла невръстната Станка, издъхнала след ужасен побой на 8 юни миналата година.
Лекарите, които се бориха за живота на малката момиченце, което издъхна без време само на годинка и осем месеца, преброили по телцето му над 50 удара, нанесени в рамките на девет кошмарни дни. Поне 11 от тях са били по главичката на бебето. Според експертите детето буквално е било блъскано в земята. Именно тези жестоки побои са довели до черепно-мозъчна травма, множество наранявания по цялото тяло, кома и последваща смърт. Буквално не е имало здраво място по малкото момиченце. Миналата година, когато лекарите се бориха за живота на детето, не можеха да говорят спокойно и се разплакваха всеки път, когато го погледнат. „Подобно нещо никога не сме виждали”, коментираха тогава специалистите. За съжаление, те не успяха да върнат детето към живота.

4 - 5 - Delo1
Прокуратурата обвини мъжа в това, че е убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост родната си дъщеричка, а преди това многократно извършвал блудствени действия с нея, когато е била на едва година и осем месеца. Обвинителният акт срещу 26-годишния мъж бе внесен на 17 декември 2015 г. Подсъдимият е с мярка за неотклонение задържане под стража от 2 юни миналата година.
До внасяне на делото в съда извършителят не е признал вината си. „Не съм бил детето си, бих жена си, защото тя го би. След това съседите ме биха. Никога не съм го удрял. Жена ми замина бременна за Франция да проституира и се върна след година“, това заяви Милко  пред съда на 5 юни, когато бе гледана мярката му за неотклонение.

Майката на погубеното във Варна бебе
Искам доживотна присъда за баща й, искам смърт

4 - 5 - Delo4

„Доживотна присъда искам! Искам смърт!“ – това каза само броени минути преди да вкарат мъжа й във варненския окръжен съд Янка Иванова – майка на малката Станка, която миналата година издъхна след зверски побой и блудство. Като единствен виновник за смъртта на детето бе посочен бащата на бебето – Милко Стоянов.
Стоянов се изправи пред съда и макар доскоро упорито да не признаваше вината си, в деня на процеса пред магистратите призна стореното, като на всички въпроси отговаряше изключително лаконично само с „да“. Макар че през цялото време мънкаше и се съгласяваше с адвоката си, се изясни, че той се съгласява с всички обвинения и събрани срещу него доказателства, като се отказва от изслушването на свидетелите и вещите лица. По този начин Стоянов беше осъден още в същия ден, но по съкратената процедура, с което ще си спести 1/3 от наказанието. След като чу произнесената присъда, Янка Иванова призна, че е доволна от тежестта й.

Психиатрите са категорични
Милко е здрав, но е агресивен и опасен

Потресаващи са и обясненията, които бащата на малката Станка даде пред съда за случилото се. „Много съжалявам, няма повече да върша такива глупости”, казал младият мъж пред съдията. Той разказал, че майка му го изоставила, когато бил едва на 12 г., и заминала да живее с друг мъж. Баща му пък много рядко се интересувал от него. Това било и причина Милко да учи само до 3-и клас. Заявил в съдебната зала, че първата си жена не я биел, но при появата на втората това се променило. „Нещо ми стана”, обяснил лаконично убиецът.
След като детенцето било прието в болница на 2 юни м.г., той се опитал да прехвърли вината за травмите и състоянието на дъщеря си върху жена си. Медиците обаче са категорични – жената е била малтретирана. По тялото й са установени такива наранявания, които сама не може да си причини. В хода на разследването се оказало, че той посягал и на бабата, при която живеел със семейството си. „Бях безсилен, нямах приятели”, коментира Милко в залата. Оказва се, че всички го избягвали, тъй като бил изключително агресивен. Единственият човек, който му бил близък, се отдръпнал от него, щом видял в какво състояние е малкото детенце, когато трябвало да дава показания в полицията и да свидетелства.
Според психиатрите, направили оценка на личността на Стоянов, той е напълно здрав. За сметка на това е лесно възбудим, агресивен, опасен. Склонен е да се оневинява.
Милко е с чисто съдебно минало, но има полицейски регистрации за кражби и телесни повреди, сочат още справките.
Защо майката на детето не е защитила рожбата си? По данни на разследващите жената е доста тиха, думата й не се е чувала. Тя също е била жертва на физическо насилие у дома си, но въпреки тихия си нрав е правила опити да се измъкне от ситуацията, за което свидетелстват две нейни жалби в полицията.
Свидетели от махалата разказали пред разследващите, че Станка била изключително красиво дете. Имало съседки, които ходели на гости при семейството не за друго, а просто да й се порадват, да я гушнат, да погледат красивото й личице.