Над 61 милиона лева е дългът на Варна

Към този момент община Варна има поети задължения на стойност 61 млн. лева. Това разкри шефът на дирекция „Финанси и бюджет” в местната администрация Стефка Господинова след питания на съветници на общинска сесия.
Искането да се даде точна информация за размера на дълга на общината дойде от лидера на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. Наложи се обаче още няколко съветници от различни политически групи да поискат отговор на този въпрос, преди информацията да бъде разкрита.
Повод за дебата стана проект за решение, свързано с намерението на община Варна да тегли нов заем от Европейската банка за възстановяване и развитие на стойност над 20 млн. лв. Преди да бъде взето окончателното решение за новия дълг, той ще бъде подложен на обществено обсъждане. По-голямата част от средствата ще са за изграждане на канализация на булевардите, които ще бъдат ремонтирани по проекта за интегриран градски транспорт.
По този повод общинският съветник от ДСБ д-р Ивайло Митковски направи изказване, в което отправи тежки критики към изпълнението на най-големия европроект на Варна. Той припомни, че автоматизираната система за продажба на билети все още не работи. Председателят на общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ) реагира остро на критиките и на няколко пъти прекъсна изказването на д-р Митковски. Въпреки съображенията на опозицията, съветът одобри предварителното решение за поемането на новия дълг.