Над 100 моторджии протестираха срещу „Гражданска отговорност“ пред Катедралата

Недко Петров
Над 100 представители на мотоклубове от Варна протестираха пред Катедралния храм „Свето успение Богородично“ против държавния рекет. Мотористите изразиха своето недоволство от целогодишната задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, както и от измененията в закона, че ако не се плати навреме, регистрацията на моторите им ще бъде прекратена служебно.
„Това облагодетелства частните лобита и е в ущърб на народа и обикновения гражданин. Ние караме шест месеца в годината, а през останалото време също трябва да плащаме на частните застрахователи. Не е нормално годишният данък на една кола среден клас да е 40-50 лева, а на един мотор среден клас – 130-150 лева. Мисля, че застраховките трябва да са конкретно срещу водача на превозно средство, защото когато кола или мотор стоят в гаража, те не пречат на никого и няма риск от произшествия“, заяви шефът на „Сторм бригърс“ Красимир Симеонов.

8-moto
Петър Каскадьора, който кара ТИР-ове в Европа, пък допълни: „През по-голямата част от годината съм в чужбина, но прегледите за мотори в България са на две години. Ако ми спрат от движение мотора, после ще загубя най-малко два дни, за да ходя до КАТ и други институции, за да мога отново да го управлявам. В другите европейски държави има уикенд данък. Той позволява да караш мотор в почивните и празничните дни. През останалото време си плащаш глоба. У нас обаче нещата са по друг начин и са изцяло в полза на частните застрахователи. Излиза, че парламентът обслужва техните интереси и работи основно в тяхна полза.“
Петър уточни още, че целта на днешния протест е цялата мотообщност от Варна да се обедини и да бъде подготвена за националния протест пред парламента в София през февруари. Датата ще бъде уточнена допълнително от софийските мотоклубове. На този протест ще бъдат решения за промяна в закона относно гражданската отговорност за собствениците на мотори, които да бъдат предложени за разглеждане на депутатите в парламента.
„Ако нещата не се оправят, ще има протести до дупка през февруари и другите месеци. Възможно е също и да блокираме възлови улици във Варна и региона. Днес не го направихме, защото повечето от нас са на работа и все още се надяваме, че разумът може да надделее“, завърши Каскадьора.