Над 10-метрови водорасли „изникнаха“ край Варна – пречистват морските води

Гигантски съоръжения вече пречистват успешно водите на Черно море покрай Северното Черноморие, обясни за „Народно дело Седмицата“ екологът Петко Цветков. Той е ръководител на проект, по който от 2012 г. насам във водите край Варна се поставят метални конструкции, високи от 7 до 12 метра. Целта е по тях да се прикрепват морски организми като миди и водорасли, които пречистват и филтрират морската вода. Когато обраснат около 80%, както в момента, съоръженията приличат на гигантски водорасли, коментира Цветков.

10-voda4
По думите му няколко такива вече са поставени на морското дъно край Кранево, близо до Варна. Конференция по темата се проведе във варненския хотел „Черно море“. Там се събраха еколози от страните партньори по същия международен проект за рифовете по Черноморието.
„В Черно море вече са поставени такива установки в България, в Румъния и Грузия. В района на Кранево имаме опитно поле. В Румъния са в пристанището на Констанца, а в Грузия – близо до грузинско – турската граница в туристически район.

10-voda1
Те са подводни кули във вид на огромни футуристични водорасли от преплетени решетки с тръба между тях, за да стоят изправени в морската среда, прикрепени към дъното с тежка котва. По този начин искаме минимално въздействие върху морското дъно и максимално обхващане на морските слоеве.

10-voda2
Такива съоръжения са от малък тип до 7 метра,  а по-големите – до 12 метра. Те служат като субстрат за обрасване с черноморска мида, водорасли и други организми. Някои са обрасли близо 70-80 процента. Организмите по тях водят прикрепен начин на живот. Такава структура им дава възможност за захващане. През последните 10-15 години, заради дънното тралене за рапани и други организми, морското дъно постоянно се нарушава в неговата цялост. Вдигат се облаци от органични натрупвания. Трудно стабилизираната тиня преминава в други фази. Черните миди са едни от най-активните филтратори на морската вода през годините.

10-voda3
Конференция за изкуствените рифове в Черно море е заключително събитие по проект с участието на страни от Черноморския район. Основната цел е изследване и възстановяване на естествените филтратори на морето – рифовете и създаване на съвместна платформа за обмяна на информация и сътрудничество в сферата на изкуствените рифове, подпомагане на самопречиствателната способност на морето и възстановяване на биоразнообразието на водата.
„Проект „Рифове“ е насочен към възстановяване и подобряване на морските екосистеми. Той се бори с проблема на органичните замърсители в Черно море чрез предоставяне на подходящи условия за развитие на естествените филтратори на морската вода – мидите и други морски организми.
В изпълнението участват още четири държави, граничещи с Черно море – Румъния, Украйна, Грузия и Турция. Всички те се стремят към подобряване на знанията и информацията необходима за изграждане и инсталиране на изкуствени рифове, както и за създаване на съвременни стратегии, планове за действие и вътрешни мерки, целящи възстановяване на морските ресурси и поддържане на рибарството“, обясняват участниците.

Виолета Николаева