Награди за принос в образованието, науката и културата – 2017 г.

 

Награди „Варна“ за принос в образованието, науката и културата, бяха връчени ден преди 24 май на официалната церемония в зала „Пленарна“ на Община Варна. „Варна е град с традиции! А една от най-устойчивите във времето е традицията да отдаваме заслужена почит на най-достойните сред нас в навечерието на празника на българската писменост и култура – 24 май! Честито на всички наградени! Бъдете здрави и все така вдъхновени!“, това заяви кметът Иван Портних, който заедно с председателя на ОбС Тодор Балабанов връчиха почетните символи на наградените. „Вярвам, че успехите Ви ще бъдат вдъхновение за много млади хора“, каза и Тодор Балабанов. Тази година с решение на ОбС – Варна, с награди са удостоени:

Голямата награда „Варна” получи Венцеслав Антонов – за изложбата му в галерия „Графит“ през ноември 2016 г., за извеждане на „Биеналето“ на световен подиум и за цялостно творчество.

В раздел „Литература“ се присъждат две индивидуални награди – на Ангел Ангелов – за романа „Пътуването“, и на Юлиян Атанасов – книгите „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ (в съавторство с Деян Михайлов).

 

В категория „Изобразителни изкуства“ са отличени Лора Маринова – Борисова и Димитър Борисов – за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията. Отличените в раздел „Театър“ са актрисата Гергана Арнаудова – за главната роля Мадам Злата в постановката „Криворазбраната цивилизация“, както и в редица други постановки. Колективна награда „Варна” се присъжда на екипа на Държавен куклен театър – Варна – за постановката и изпълнението на спектакъла „Мечо Пух“ от Алън Александър Милн. В раздел „Музика” – Емил Диканаров – за активно популяризиране на българската музика в чужбина и за преподавателска дейност. В този раздел с награда „Варна” е удостоен и Неждет Ахмед – за принос в развитието на музикалния фолклор, за преподавателска и изпълнителска дейност в инструменталния фолклор. В раздел „Опера” с награда „Варна” се удостоява екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна, за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа, за премиерата „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния роман на Александър Дюма. В раздел „Журналистика” се присъжда индивидуална награда на Татяна Капричева – за популяризиране и отразяване на културния живот във Варна.

Наградата “Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка“ получи Виктор Мирев – ученик от ХII клас в МГ „Д-р Петър Берон“, носител на сребърен медал от ХIХ Национална олимпиада по астрономия.

Ученик на годината в областта на професионалната подготовка“ – Христо Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, състезател по вдигане на тежести.

Награда „Варна“ за “Учител на годината” в областта на обслужващите звена получи Ева Божурова, старши учител по астрономия в „НАОП „Николай Коперник”, един от инициаторите за организирането на първата Национална олимпиада по астрономия.

Учител на годината” в областта на основното образование стана Недко Царев – учител в ОУ „Антон Страшимиров“ по музика с инструмент гайда. „Учител на годината” в областта на средното образование е Тодор Янков – учител по информатика и информационни технологии в ЧПГ „Антоан дьо Сент – Екзюпери“,

Учител на годината” в областта на професионалната подготовка – Крум Крумов – дългогодишен учител по спорт „Лека атлетика“ в Спортно училище „Георги Бенковски“.

Колектив на годината” в областта на предучилищното образование получи ДГ № 38 „Маргаритка“, а в областта на основното училищно образование – ОУ „Свети свети Кирил и Методий“, с директор Сияна Филипова. Награда „Варна“ за „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена е СУ „Александър Пушкин”, с директор Светлан Илиев.

В областта на „Хуманитарните науки“ с индивидуална награда „Варна” бе удостоен проф. д-р Стефан Пеев, д.м.н. – за цялостна научноизследователска, преподавателска дейност в областта на денталната имплантология. Колективна награда се присъжда на Факултет „Обществено здравеопазване“ към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, с декан Емануела Райчева-Мутафова, д.и. – за разработване, въвеждане и акредитиране на три нови образователни специалности през 2016 г.

В областта на „Природните науки“ награда „Варна” се присъди на научен колектив доц. д-р инж. Георги Киров, гл. ас. д-р инж. Любомир Камбуров и ас. д-р инж. Георги Червенков – за високи постижения в патентната дейност и значителен международен научен принос.

В областта на „Обществените науки“ с награда „Варна” бе удостоен проф. д-р Станислав Иванов – първо място в страната сред преподавателите в областта на туризма по брой публикации в реномирани международни научни списания. Колективна награда „Варна” се присъжда на научен колектив с ръководител проф. д-р Теодора Бакърджиева – за създадения нов образователен проект „Българо-норвежка образователна програма“ на ВСУ „Черноризец Храбър” и BI „Norwegian Business School“. В областта на „Техническите науки“ индивидуална награда „Варна” е за доц. д-р инж. Кристина Близнакова – за високи постижения в областта на биомедицинското инженерство, а колективната награда е за научен колектив с ръководител флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров – за изпълнението на инвестиционния проект „Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

По време на церемонията звучаха изпълнения на учениците от струнен квартет от НУИ „Добри Христов” с ръководител Румяна Петрова, Деница Димитрова, която изпълни песента „Осъдени души” на Лили Иванова и вокално трио „Ейнджъл войсес” с вокален педагог Атанаска Липчева, които изпълниха песента „Кралица Варна”.

Фото Live.Varna.bg