Наградиха общината за опазването на българското ДНК

Сертификат за принос в съхранението на българското ДНК – за добри резултати на общинската инвитро програма, получи кметът на Варна Иван Портних от Андрей Арнаудов, председател на неправителствената организация „Движение за национална кауза“ (ДНК). На срещата присъства и Валентина Иванова, координатор на програмата „Искам бебе“.
„Благодаря за високата оценка за усилията, които полагаме да бъдем в помощ на двойките с репродуктивни проблеми. Благодаря и на фондация „Искам бебе“ за активното партньорство. Изключително добрите резултати, които отчита общинската програма инвитро, ни окуражават да продължим с усилията си още по активна подкрепа“, каза кметът Иван Портних.
„С моите приятели от организацията ДНК – Хилда Казасян, Владо Николов и др., започнахме нашата кампания „Направи го за България“, която цели да стимулира раждаемостта. В рамките на кампанията на нашата фейсбук страница записваме деца, заченати след 1.01.2016 г. В края на тази годината, вероятно на 21 ноември – Ден на християнското семейство, ще направим най-голямото кръщене в България под патронажа на патриарх Неофит. Кръщенетата ще се състоят в големите областни градове в страната и се радвам, че един от домакините ще бъде и община Варна, за което благодаря на кмета, който прие нашата покана“,каза Андрей Арнаудов. Той допълни, че за всяка споделена бременност, ДНК ще дари поне 1 лев средства на Фондация „Искам бебе“ .
„Община Варна е лидер в даряването на средства за инвитро процедури. Тази година в бюджета са предвидени 170 000 лв., а на последната комисия по здравеопазване бяха одобрени за финансиране 30 двойки. Общо 22 са родените бебета, след успешно извършени процедури. Успеваемостта на общинската програма е много добре – над 40 %, в сравнение с националната, където са 15-17%“, съобщи Валентина Иванова от фондация „Искам бебе“.