Навръх Нова година: Семеен скандал в Осеново завърши със смърт

 

 

На 1 януари около 18,30 часа до полицията е постъпил сигнал, че след възникнал семеен скандал непълнолетно момче е извършило убийство. Жертвата е 42-годишният му баща.

По случая беше образувано досъдебно производство, а Окръжната прокуратура във Варна пое ръководството на започнатото следствено дело.

Семейно насилие, което е се е разигравало от години – вероятно това е причината за убийството на руския бизнесмен, намушкан с нож от сина си. Това разкриха пред Блиц хора от варненското село Осеново.

Именно там е живеел Антон А. Той започнал да си строи там голяма къща преди няколко години. Почти веднага след това започнало да се говори, че пребива системно съпругата Светлана и сина си. Местни хора предполагат, че това се е случило и във фаталния 1 януари.

По все още непотвърдена информация мъжът започнал да бие жена си, намесил се и 17-годишният син, който искал да защити майка си, но бизнесменът ударил и него.

„Вероятно в този момент момчето не е издържало, грабнало е нож и е намушкало няколко пъти баща си“, предполагат запознати с живота на семейството.

Къщата, където се е разиграло всичко, се намира малко след края на селото и наоколо няма много други постройки. Местният инспектор бил повикан от съпругата на Антон. На място веднага пристигнала полиция, дошъл и кметът на Осеново Динко Бакалов.

„Видях момчето, стоеше настрани с майка си, държаха се за ръка“, разкри той. Хора, които са посетили местопрестъплението, разкриват, че вътре се е водила яростна борба.

„Цялата къща беше като след погром, всичко беше обърнато наопаки, обърнати мебели“, разказват те.

За семейството на Антон в селото се знае малко. Не е ясно и с какво точно се е занимавал бизнесменът. След като се устроил във все още недостроената изцяло къща, той вдигнал и няколко по-малки постройки, където устроил нещо като оранжерия. Докарал и едри кучета, които държал зад ограда в двора си. Антон, съпругата му Светлана и детето били руски граждани и нямали регистрация в селото. За случая е подаден сигнал и до посолството на Русия у нас.
След като разгледа въпроса за задържането му, Варненският окръжен съд пусна 17-годишния Владислав. Момчето ще бъде под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. В съда стана ясно, че с оглед на доказателствата няма основание за задържането му в ареста. Владислав ще продължи да ходи и на училище.

„Много съм доволен от разбирането и мъдростта, която прояви съдът. Той е изключително малък. Детето сподели, че и двамата с майка си са по-слаби от баща си. Ще си ходи на училище, но има специфични мерки от страна на детска педагогическа стая. Не са приключили нещата. Предстои в тридневен срок да разберем дали прокуратурата ще протестира решението и тогава ще продължим делото. Защото прокуратурата е в правото си да иска по-тежка мярка. Надявам се, че нещата се изясниха. Съдът в момента само казва каква да е мярката, а не дали е основателно обвинението. Заявиха, че при тези факти и данни  няма основание да се приеме, че трябва момчето да продължи престоя си в ареста. До този момент прокуратурата е преценила, че трябва да е в ареста, но съдът е на друго мнение. И затова мярката е под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая към РПУ Аксаково“, обясни адвокатът на момчето Юлиян Георгиев.