МФК Спартак се завръща на евросцената по плажен футбол

Шампионите на България по плажен футбол МФК Спартак ще представляват страната в Шампионската лига по плажен футбол. След като преди три години варненският тим бе първият в историята с подобен род участие, сега възпитаниците на старши треньора Симеон Христов отново ще спорят с първенците на страните от Стария континент в най-престижния клубен турнир.
В края на миналото лято играчите на МФК Спартак завоюваха по безапелационен начин титлата на страната, постигайки три последователни победи на финалите в морската ни столица. С успехи над столичните Искър със 6:4 и СА МВР с 8:2 отборът достигна до финал, където бе победен и бургаския Свети Никола с 4:3.


Участието на отбора в Шампионската лига ще е второ за тима. През 2014 г. Спартак представлява страната на надпреварата в Катания, Италия. Варненци бяха в убийствена група, но въпреки трите поражения, тимът остави отлични впечатления с представянето си. Още на старта Спартак бе на косъм от изненадата, губейки с минималното 2:3 от изключително класния полки шампион Грембах. Във втората си среща спартаклии пък водиха след две части игра с 2:1 не на кой да е, а на италианския първенец Милан, но класата на бъдещия финалист в турнира надделя в заключителната третина и Спартак загуби двубоя с 3:5. Не по-малко драматично се разви и третата среща на тима с френския гранд Марсилия. МФК Спартак започна разконцентрирано двубоя и отстъпваше с 0:3, но играчите на Симеон Христов „възкръснаха“ и направиха пълен обрат до 4:3. До края на двубоя последваха много положения пред двете врати, но в крайна сметка по-точни се оказаха френските играчи, които стигнаха до успеха с 8:6.
Спартак започна подготвка в началото на февруари. Играчите наблягат на физическа подготовка на Южния плаж и очакват времето да позволи занимания с топка. Тимът усилено търси и средства за подсигуряване на участието в турнира на шампионите, като на този етап все още това не е ясно. Все пак присъствието на най-високия форум и изявата са достатъчно висок стимул и в щаба на отбора се надяват да се справят с тази нелека задача.

Какво представлява Шампионската лига

Турнирът ще се проведе между 28 май и 7 юни в Назаре, Португалия. През 2017 г. форматът се очаква да бъде най-голям в историята. 32 тима ще участват в основната схема. Това са шампионите на държавите на Европа, които имат местно първенство по плажен футбол. Домакините от Португалия имат право на двама участници, като това ще са шампионът Спортинг (Лисабон) и подгласникът му Брага. От същия брой ще бъде представлявана и Италия – Виареджо, като носител на трофея от последното издание и шампион, и Лацио, който пък получава квота като вицешампион.
Сред главните претенденти за титлата са още тимовете на Кристал (Русия) – двукратен победител през 2014 и 2015 г., Грасхопър (Швейцария), БАТЕ Борисов (Беларус), Грифин (Украйна) и Арсенал (Англия).

Схемата:
32 отбора – 8 групи. Първите два от всяка продължават във втората фаза. Жребият – 8 водачи по коефициент на държавите, всички останали отбори на пълен жребий, като два отбора от една държава не могат да са в една предварителна група.

Треньорът вярва, че ще преодолеят трудностите

Старши треньорът на МФК Спартак Симеон Христов сдподели очакванията си за турнира. „Ако успеем да организираме тази наша цел и задача да бъдем сред най-добрите отбори на Европа, ще е страхотно. Вярвам, че ще се справим, въпреки всички трудности и пречки, на които сега няма да обръщам специално внимание. Каквото и да се получи, ние трябва да сме готови за това предизвикателство и затова вече повече от месец се готвим, а колкото става по-топло, ще се концентрираме още повече. За нас друг път освен този няма и ще го следваме до край“, коментира той пред „Народно дело Седмицата“.
„Работим в посока целия сезон. Очакваме да успеем да участваме в Назаре и ще дадем всичко, за да се подготвим добре и да не разочароваме хората, които ни подкрепят и вярват в нас. Сега наблягаме на упражнения за физическа издръжливост, но с времето ще дойдат и останалата част от детайлите.
Всички в отбора сме задружни, както е било винаги. Колективът при нас е най-важен, след това идват останалите неща, с които ще се справяме едно по едно“, каза пък капитанът на тима Калоян Цветков.