МФК Спартак и румънци поделиха първото място на плажа

Два отбора бяха определени за победители в първия международен турнир по плажен футбол, който се проведе през уикенда във Варна. На Южния плаж в морската столица среща си дадоха домакините от МФК Спартак, румънския Уест Дева и германския Версандкостенфрей. Те се срещнаха по два пъти помежду си и направиха истински спектакли за публиката на новопостроения стадион за бийчсокър.


Шампионите на България и Румъния се справиха с германския си съперник, а в мачовете помежду си си размениха по една победа – Уест Дева би с 6:3, а спартаковци – със 7:4. Паритетът в срещите помежду им накара организаторите да сложат и двата тима на върха. Любопитното е, че те ще бъдат съперници и в групата от Шампионската лига по плажен футбол, която започва в края на тази седмица в Назаре, Португалия.
За най-добър вратар на турнира във Варна бе определен стражът на варненци Роман Васенев, голмайстор е Мачи от румънците, а най-полезен състезател – Кристоф Луц от Версандкостенфрей. Индивидуалните награди и купите бяха връчени от Кристиян Димитров, шеф та отдел „Спорт“ в община Варна, която бе съорганизатор на събитието.
Междувременно, комисията по плажен футбол към първия футболен съюз определи новата схема на първенството на България. Въпреки че в световен мащаб този спорт се развива с бързи темпове, у нас явно ръководителите му не мислят в тази посока, тъй като решиха за цялото лято на отбор да му се падат по максимум шест двубоя. Шампионатът ще се проведе в два етапа, квалификация и финал, като всеки от осемте отбора участници в шампионата ще играе на една от двете квалификации, след което първите три от всяка ще се класират за Суперфинала. МФК Спартак на квалификацията в Шкорпиловци са тимовете на Одесос (Варна), Искър (София) и Вяра, Надежда и Любов (Варна). В другия поток са отборите на Свети Никола (Бургас), СА-МВР (София), ФК Русе (Русе) и Бъзън (с.Бъзън), които ще играят двубоите си на 17-ти и 18-ти юни в Албена. Суперфиналът на Държавното първенство е предвиден за 8-10 септември във Варна.