Моряци, пътешественици, търговци и банкери празнуват Никулден

Рибата е задължителна част от менюто ни на този празник

Утре – 6 декември, е Никулден. Това е един от най-важните православни празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница, и др. На този ден, за да уважат именника, в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.
На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на свети Никола (Hикулден). Св. Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, Югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика.
В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава „побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

Най-големият производител на миди у нас – „Бляк Сий Шелс“, отваря фабрика

12_2

Най-големият производител на култивирани миди у нас – „Бляк Сий Шелс“ ООД, съвсем скоро ще има своя собствена фабрика за преработка. В момента приключва строежът й в Каварна, разкри управителят Найден Станев. Компанията е единствената ферма с биологичен продукт. Контролът е много висок, като сертифициращият орган е от Австрия, добави той.
През миналата година „Бляк Сий Шелс“ стъпи уверено и на световния пазар. Продукцията си фирмата продава успешно в редица държави, сред които Испания, Италия, Англия, САЩ и дори някои азиатски страни.
„Успяхме да привлечем вниманието на световния пазар, защото доказахме, че в Черно море могат да се произвеждат промишлени количества миди, и то с най-високо качество. Водата тук е чиста – клас А. Нашите миди са по-добри от останалите заради ниската соленост на водата – 10%. Именно на нея се дължат добрите вкусови качества на мидите и за това хората ги предпочитат”, коментира управителят на „Бляк Сий Шелс“.
Друг основен фактор мидите, отглеждани в черноморски ферми, да бъдат високо ценени и предпочитани, е, че водата е чиста през всеки сезон от годината и няма условия за развитие на определени токсини, които да компрометират качеството на месото. Ето защо мидите на „Бляк Сий Шелс“ имат и сертификат за биологично чист продукт, издаден от австрийска фирма. Т.е. контролът е на изключително високо ниво.
„За да отговорим на очакванията на потребителите, независимо къде по света се намират, трябва да направим продукта си достъпен по всяко време на годината. Затова инвестирахме над 10 млн. лв. във фабрика, чието изграждане вече е на финалната права”, допълва Станев. Целта е мидите да се преработват и замразяват така, че трайността им да се удължи до 2 години, без това да повлияе на качеството на месото им.
Фабриката на „Бляк Сий Шелс“ в Каварна е първата подобна в страната. Първоначално тя ще осигури над 40 работни места в града. Заедно с пускането на производството ще се разшири и капацитетът на мидената ферма, за да може да отговори на потребностите на световния пазар. В момента капацитетът на фермата е над 1000 тона годишно, като с продукцията се захранват нуждите на цяла България. Целта е през следващите години поетапно с разширяването и на фермата, и на фабриката, годишният добив на миди да достигне 3500 тона.

Как се разпознават качествените миди

12_1

Мидите в България се делят на три вида – брегова, дънна и култивирана. Всеки вид мида се различава от мястото, на което е пораснала, което пък определя качеството на месото й.
Черупките на култивираните миди са по-тънки и с по-светъл цвят. Те растат върху специални въжета за култивиране, които са разположени във възможно най-благоприятната среда – с повече кислород и храна, на поне 3-4 метра от дъното. Въпрос на технология от страна на производителя е да помогне на мидите да растат по-бързо, както и въпрос на задълбочени изследвания и постоянен мониторинг е качеството на водата на различните нива, които да са възможно най-благоприятни за отглеждането на миди.
Друг предпочитан вид е бреговата мида. Тя расте закрепена на камъни и тетраподи. Черупката й е по-дебела, за да устоява на вълните. Често когато хапваме тези миди, намираме в тях пясък, което е нормално. Въпреки този дребен недостатък месото им е изключително чисто, вкусно и като цяло с високо качество.
На трето място са дънните миди. Именно те са виновниците за стомашните разстройства. Каква е причината? Този тип миди растат на дъното на морето, където има токсини, засмуквани от тях. Черупките им са по-тънки от тези на бреговите, но с по-тъмен цвят и по-твърди. Проблемът, който производителите на миди срещат, е именно с дънните. „Често хората, за да припечелят бързи пари, вадят дънни миди, най-вече от канала, където водата е мръсна, и ги продават на двойно и тройно по-ниски цени от култивираните на управителите на малки заведения. Когато даденото ресторантче работи с нас и клиентите знаят за това, а им се сервира дънна мида, която не е вкусна и създава стомашни разстройства, хората бързо казват, че мидите на фермата не струват. Това не е така. Затова, когато разберем, че нашите миди се смесват с дънни и така се предлагат на клиентите, спираме работа с даденото заведение”, обяснява управителят на „Бляк Сий Шелс“ Найден Станев.
Той допълва нещо съществено от гледна точка на здравословното хранене. „За радост, българинът се научи да хапва миди по-често, те влязоха в нашата традиционна кухня и това не е никак случайно. Дължи се не само нашите усилия да дадем на клиентите си по-качествен продукт, но е доказано, че мидата е здравословна и необходима на човека, заедно с рибата”, обяснява Станев. Месото на черните миди е нежно и много хранително. Съдържа около 8-10 % лесно смилаеми белтъчини, 1-1,5 % мазнини, 1,5-3,5 % въглехидрати, предимно гликоген, минерални вещества (К, Р, Л, Р и др.) и витамини А, В1, В2 и други. Мидите се използват за приготвяне на вкусни ястия. Като се добавят към някое ястие, то веднага минава в по-висока категория. Малко черни миди, запържени с 1-2 скилидки чесън и пръснати още горещи върху салата, са идеалното предястие за първокласните ресторанти.
Мидите са изключително полезни и здравословни. Като цяло са предпочитани както заради вкуса им, така и заради изключително полезните химични вещества, съдържащи се в тях. Месото на морските дарове е с пъти по-ниска калоричност в сравнение с месото на сухоземните животни. Една порция миди осигурява почти 100% от препоръчителното количество цинк за деня, 23% витамин C и 37% желязо. Като храна по съдържание на протеини са на второ място след яйцето. Мидите също така са богати на фосфор. Той поддържа киселинния баланс в тялото и регулира енергийния метаболизъм на клетките. Фосфорът е полезен не само за нервната система, мозъка, костите и зъбите, но и за целия физиологичен процес.
Мидите са двучерупкови морски животни. Те имат две еднакво оформени черупки, свързани помежду си от едната страна чрез еластична тъкан. Както повечето двучерупкови, и мидите се хранят на принципа на филтрирането.
Те засмукват вода през хрилете си, филтрирайки малките частици като фитопланктон, зоопланктон и други органични материи. Мидите са способни да си набавят нужните им хранителни вещества от околната среда, затова не се налага допълнително хранене.

За контакти:
„Бляк Сий Шелс“ ООД
Найден Станев, управител
България, Варна, 9000
ул. „Тихомир“ 28, вх. А, ап. 14
тел./факс: +359 52 507 219
мобилен: +359 887 253 329
имейл: office@blackseashells.com, gajdaus@yahoo.com
www.blackseashells.com