„Морски звуци“ посреща юбилей с премиера на „AGNUS DEI“

Виолета Гурнакова

„AGNUS DEI “ от Егил Ховланд ще прозвучи за пръв път в България на 19 юли, вторник, от 19 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Произведението за фагот и смесен хор ще бъде изпълнено от хор „Морски звуци“ с диригент Росица Щерева, заедно със солиста Светослав Славчев. В концерта ще прозвучат още хорови песни от Милко Коларов, Пярт, Томпсън, Менделсон, Денев, Уитакър, Лаури и др. На рояла  ще застане  пианистката  Жанета Бенун.
Поводът на концерта е 60-годишният юбилей на смесен хор „Морски звуци“, който се отбелязва тази година. За рождена дата на хора се смята 26 април 1956 г.
Събитието е част от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“.
Органистът и композитор Егил Ховланд е роден в Норвегия през 1924 г. Учи орган в Консерваторията в Осло, пише инструментална музика и музика за лутеранската църква. Точно тази църковна музика му извоюва позиция сред норвежките композитори. Създава повече от 150 произведения.
В концерта Agnus Dei /опус 167/ за фагот и смесен хор a cappella Ховланд съчетава по уникален начин жанровете инструментална и църковна музика. Хорът присъства преди всичко като на орган в акомпаниращата си роля.
Фаготистът Светослав Славчев завършва музикалното училище „Добри Христов“ във Варна и Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“ в София в класа по фагот на проф. Йордан Методиев. Свири в различни оркестри и камерни състави.
В периода 2002-2012 е артист-оркестрант в оркестъра на Държавна опера Варна. Като музикант на свободна практика работи в сътрудничество с много утвърдени и известни български и чуждестранни музиканти по различни проекти.
Смесен хор „Морски звуци” е създаден през 1956 г. към Община Варна от проф. Марин Чонев, който е негов главен диригент до 2012 г. От 1978 до 1990 г. Росица Щерева работи с Марин Чонев като асистент-диригент на Хор на варненските момчета и младежи. В периода 1979–2012 г. е  втори диригент на смесения хор.
Щерева е завършила хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Анна Белчева. В продължение на 10 години ръководи мъжкия хор на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. Член на Организационния комитет на ММХК „Проф. Георги Димитров“, Варна.
Пианистката на хор „Морски звуци“ от 2009 г. е Жанета Бенун-Николаева. В периода 1956-1985 г. хорът под диригентството на маестро Марин Чонев е носител на най-високите награди от международните хорови конкурси в Англия, Италия, България, Ирландия, Унгария, Испания.
Маестро Марин Чонев в сътрудничество с Росица Щерева завоюват с хора първа и втора награда на конкурса Кантонигрос, Испания, и осъществяват концерти в големи европейски фестивали, а през 1997 и 2010 г. – по две турнета в САЩ и Израел. В последните години хорът е концертирал в Австрия и Гърция.