Морският бранш към депутатите от левицата: Нужна е морска стратегия на страната

 

 

Десетки срещи по проекта на БСП „Визия за България” проведоха повече от 40 народни представители във Варна и областта. Дискусии се проведоха и с експерти от различни области, като всички се обединиха около становището, че е необходимо да се пристъпи към полагане на основите на едно ново бъдеще България. Именно това е заложено като национални приоритети във „Визия за България” –демографската криза, здравеопазването, науката и образованието, развитие на икономиката, борбата с корупцията и националната сигурност.

Липсата на морска стратегия за страната е един основните проблеми на морския бранш, стана ясно на среща между народните представители от ПГ „БСП за България“ Георги Търновалийски, Васил Антонов, Иван Генов, Кольо Милев, Николай Тишев, Славчо Велков  и Борислав Гуцанов, председател на Градския съвет на БСП – Варна, Морската камара и Морския клъстер. В дискусията участва и Иван Даскалов – зам.-председател на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт.

„От години настояваме за морска стратегия. Няма европейска страна, граничеща с море, която няма такава. Освен нас. Страна, която няма морска стратегия, не е морска страна.“ Това заяви капитан Богдан Богданов, председател на Българската морска камара. Като втори проблем беше посочена липсата на гаранционен фонд за корабостроенето в България, който да е гарант пред банките, които подпомагат строежа на морските съдове. Решаването на този въпрос е посочено във „Визия за България“. Експертите в областта се обявиха срещу властовата централизация и апелираха за изместване на морската администрация във Варна, защото там има изключително много и подготвени експерти. Те добавиха още, че много малко кораби плават под български флаг. Проблем има и с изоставените кораби. Беше изтъкнато, че липсват спасителни кораби, а има само катери, които не могат да плават във вълнение над два морски бала, за да се издирват при спасителна операция пострадали в морето.  Като причина да се стигне до натрупването на толкова сериозни проблеми бяха изтъкнати несъвършенствата в родното законодателство.

Специалистите изразиха притеснение, че средното и висше образование вече не подготвя  специалисти  в областта на корабостроенето. В момента се търсят кадри от Турция и Украйна. „Във Варненска област няма нито една паралелка в училищата за заварчици, фрезисти, стругари. Това е абсурдно, защото скоро заводите ще спрат да работят, ако няма кадри“, категорични са те.

Борислав Гуцанов и народните представители от левицата приеха предложенията им и се ангажираха те да залегнат във „Визия за България“. Депутатите от левицата Георги Търновалийски и Васил Антонов обясниха, че Визията е отворен документ за включване на предложения, които да променят страната ни към по-добро. Констатираха, че липсата на силна индустрия води до обезлюдяване на цели региони в страната.