Морето върна част от боклука на дъното си на Офицерския плаж

Цялата плажна ивица между Първа и Втора буна потъна в мръсотия и отпадъци в началото на миналата седмица. Измежду боклуците може да се открие освен всякакви пластмасови бутилки, остатъци от мивки, перални, дрехи, обувки, гуми и какво ли още не. Вероятно боклуците са се озовали там след поредните поройни дъждове, но от тогава измина доста време и би трябвало да бъдат изчистени.

10-plazh-1
Причината за това целия боклук на Варна да се събира там е продължаващата безотговорност за състоянието на Шокаровия канал. Докато там не бъде направен ремонт, не бъде изградено обещаваното от години пречиствателно съоръжение или дълбоководно заустване, подобни гледки ще се повтарят периодично.
Припомняме, че през това лято почти през целия туристически сезон къпането на Офицерския плаж беше забранено заради мръсотията. Един от проблемите е, че боклукът остава на дъното в района на Втора буна. Когато обаче има по-силно вълнение, всичко започва да се връща на брега, обясняват познавачи на варненските плажове. В тази ситуация някои виждат и нещо положително, а именно – че морето има свойството да се самопречиства. За сметка на това обаче красивата крайбрежна ивица започва да прилича на сметище.