Моден военен катамаран на САЩ прикова погледите

В края на миналия месец на неофициално рутинно посещение във Варна пристигна транспортният кораб за експедиционни операции „Карсън Сити” (USNS CARSON CITY) от състава на ВМС на САЩ. Капитан на кораба е Джонатан Кефър. „Това е едно сложно плавателно средство, уникално, тъй като целият му корпус е изграден от алуминий, което го прави много чувствителен и нестабилен, когато навлизаме или излизаме в пристанище. Именно заради това имаме 4 водни двигателя, които регулират и управляват целия процес по акостиране и отплаване“, разказа той пред БНТ за нетипичното плавателно средство, което прикова погледите на варненци.

Корабът разполага и със зона, в която може да бъдат настанени 312 души.

„Това може да са или войски, или обикновени пътници, или някакви жертви от хуманитарна криза и операция по оказване на помощ на население. Освен това имаме възможност да настаним и в каюти на легла около 104-ма пътници“, обясни кап. Кефър.

Транспортният кораб „Карстън сити“ е ферибот, направен за превоз на различни товари, материали и хора. Максималната скорост, която развива, ако не е натоварен, е 40 възела (74 км/ч – бел.ред.), а средната – около 35 (65 км/ч – бел.ред.), в зависимост от товара. Екипажът на кораба се състои от 26 професионални моряци. След успешното приключване на мисията по доставката на оборудване за учение в Черно море, корабът, който е пуснат на вода през 2016 година, отново се насочи към Средиземно море, където е нормалната зона за операции на VI американски флот.