Мобилно приложение дава шанс всеки да изследва Черно море

Александър Дечев

Всеки човек ще може да помага в екологичното проучване на Черно море. Това стана ясно на пресконференция на сдружение „Зелени Балкани“ и Басейнона дирекция „Черноморски район“. Те са се заели с проект с основна цел повишаване на обществената информираност за биоразнообразието на Черно море и стимулирането на развитието на „гражданската наука“ – събиране на информация за наблюдения и редовен мониторинг на различни видове растения и животни от любители.
Разработено е специално мобилно приложение за телефон и компютър – BlackSeaWatch, чрез което всеки сам ще може да се включи в помощ на проучването и да стане учен любител. За целта има опция, с която, когато сте на почивка или просто на плаж, при забелязване на организъм – жив или мъртъв, можете да го снимате и качите в приложението. Там можете да намерите подробна информация за над 160 растителни и животински видове.
Първата качена снимка в приложението е била на умряла морска свиня до Крапец. Сред фотографирани видове има и редки за региона птици като тТръноопашата потапница и пепеляв брегобегач. В Атанасовското езеро пък е заснето розово фламинго. Организаторите на пресконференцията разкриха, че по крайбрежието на Черно море се намират 7 от 11-те влажни зони в България с международно значение, включени в Международния списък към Рамсарската конвенция.


За съжаление, Черноморието е „жертва“ на човека и много често видовете са застрашени именно от него. За разлика от Турция например, концесионерите тук не спазват изискването за защита на различните животни и им вредят. „Черно море има много проблеми. Голяма част от тях, за съжаление, са с човешки произход. Някои са от свръхексплоатация на ресурсите, а други – от замърсяване“, каза Димитър Попов от сдружение „Зелени Балкани“.
Мобилното приложение е на разположение от половин година и вече над 200 души са си го изтеглили и го ползват. Сред тях има потребители от няколко държави, сред които България, Румъния, Турция, Грузия, Украйна и Русия.
 
Рядка костенурка е първият успех на проекта

Варненските природозащитници от сдружение „Зелени Балкани“ са се натъкнали на рядък вид костенурка карета. Това е станало по време на работите по проекта, по който работят с Басейнова дирекция „Черноморски район“.
Костенурката е била намерена във водите на Черно море край Констанца, разкри Димитър Попов от „Зелени Балкани“. Екземплярът е мъжки с дължина около 60 сантиметра. Подобна костенурка не е била забелязвана по Черноморието от десетилетия. Попаднала е в мрежа на румънски рибари. Те са установили, че има признаци на живот, оказана й е помощ, и отново са я пуснали в морето.
Каретата се среща в умерените, субтропичните и тропичните морета по целия свят. В Черно море попада много рядко, преминавайки случайно през Дарданелите и Босфора. По българския бряг са улавяни два екземпляра – при Приморско и Шабла. За последен път карета е уловена в Черно море на румънския бряг през 1967 г. Основната храна на каретата се състои от ракообразни миди, риба, медузи, по-рядко водорасли. Снася до 150 яйца с размер около 40 мм.