Мобилизация в помощ на бежанците от Украйна

Варненското гражданско общество и институциите показаха, че могат да постигнат пълна мобилизация, когато става въпрос за важна хуманитарна кауза. Подкрепата за бежанците от войната в Украйна сплоти всички, които не могат да останат безучастни към трагедията на невинните хора. 

В сградата на Двореца на културата и спорта отвори врати Център в подкрепа на украинските бежанци с помощ от Община Варна. Той е оборудван с интернет и телефон за бежанци от Украйна,  търсещи убежище на територията на община Варна, съобщи Минко Христов, изпълнителен директор на ДКС – Варна. Освен него, ще бъдат предоставени и допълнителни 6 или 7 помещения в сградата за складиране на стоки от първа необходимост за бежанци от Украйна.

Там се набират на хранителни продукти, както и продукти от първа необходимост за украинските бежанци в и около Варна. Украинския център е в ДКС, вход № 5 – от страната на Морското училище. Ако дарявате дрехи, пакетирайте ги в отделни пакети по пол и размер, призоваха от центъра.  Който иска да дари пари има банкова сметка, ако имате място за подслон, също там може да съобщите на кол центъра или на място. Най-голяма нужда обаче има от настаняване и транспорт на бежанци. От центъра апелират всеки, който има желание да помогне на бежанците от Украйна с настаняване или транспорт във Варненска област да се свърже с Инна Акексеенко на телефон 0898 909 968.

Областният  координационен съвет, сформиран от областния управител на Варна Благомир Коцев, съобщи по-рано, че работи в тясно сътрудничество с фондация „Благотворителен фонд Европа“ и „Сдружение на украинците в България. Украинска диаспора“. Създадена е предварителна организация  за посрещане  и настаняване на пристигащите бежанци от Украйна. Призоваваме гражданите, които желаят да предоставят  жилища, храни и стоки от първа необходимост, или  да окажат съдействие,   да се обръщат към представителите на двете организации:

Олександр Ингор,  моб. тел.: +359 876 516 793, + 359 52 390 033, председател на фондация „Благотворителен фонд Европа“, гр. Варна ул. „Иван Вазов“ №36, офис 1.

Алина Орловска, моб. тел.: +359 878 887 255, +359 893 667 669,  гр. Варна,  кв. „Чайка“ (пазара), ул. „Търговска“, павилион 118, Украински културен център – Украински дом.

Общинският диагностично-консултативен център /ДКЦ 3/ в район „Вл. Варненчик“ ще преглежда безвъзмездно нуждаещите се от специализирана консултативна медицинска помощ украински граждани, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Прегледите ще се извършват в периода от днес – 04.03.2022 г. до 31.03.2022 г. Необходимо е предварително записване на телефоните на регистратурата – 052/510 310, централа 052/510 567, 0884658452. Центърът е с адрес: гр. Варна, ж.к. „Владислав Варненчик“, бул. „Константин и Фружин“. Осигурени са следните специалисти:

Кардиология – д-р М. Мура GSM 0890426011, вторник 09.00 ч. – 11.00 ч.

Дерматолог – д-р Андреева, вторник 09.00 ч. – 11.00 ч.

Акушер-гинеколог – д-р М. Танева, вторник 09.00 ч. – 11.00 ч.

Пулмолог – д-р Караянчев , петък 09.00 ч. – 11.00 ч.

Хирург – д-р Нинов, вторник 09.00 ч. – 11.00 ч.

Невролог – д-р Т. Василева и д-р Колева, вторник 09.00 ч. – 11.00 ч.

Педиатър – д-р Л. Маринова, вторник 09.00 ч. – 11.00 ч.

Офталмолог – д-р Кирчев, петък  09.00 ч. – 11.00 ч.

УНГ – д-р Каналиев, петък 09.00 ч. – 11.00 ч.

От 2-ри март, БДЖ ще осигурява безплатен превоз на пристигащи от Украйна граждани с железопътен транспорт в България. За целта, всеки пристигнал от Украйна може да се снабди с билет за пътуване с влак по желан от него маршрут срещу представяне на редовен документ за самоличност, с който е преминал границата, пред служителите на билетните каси или превозния персонал във влака.

БДЖ обслужва общо 685 открити за пътническа дейност гари и спирки с над 570 влака на ден, като по този начин дружеството се надява да бъде полезно в осигуряването на транспорт за пристигащите от Украйна жители на територията на България.

Подробна информация за разписанието на влаковете може да бъде предоставена от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg.

Същият ден министър Даниел Лорер и представители на работодателските организации обсъдиха координация по настаняване и намиране на работа в помощ на идващите от Украйна. Бизнесът е готов да осигури до 200 хил. работни места в различни сектори на икономиката.  Една десета от тях би наела само текстилната промишленост, може да се осигури работа и в преработващата промишленост, селското стопанство, туризма и др.

На срещата представителите на ИТ бранша изтъкнаха, че могат да назначат до 30 хил. специалисти във високотехнологичните сектори. Те посочиха, че много от българските компании в сферата имат представителства в Украйна и са готови да осигурят работа в страната ни на специалистите оттам.

Ще бъде създаден Национален координационен щаб с участието на работодателите, който ще подпомага украинските граждани, които търсят убежище и работа у нас . Стартира и подаването на  информация за наличните работни места в България за украинските граждани.

Наред с всичко останало, още от първия ден на инвазията в Украйна, пред консулството на Руската федерация и на други места започнаха протести срещу войната. Впечатляващо беше, че в тях се включиха не само украинци и българи, но и много представители на руската общност във Варна, които са против военните действия и атаката от руска страна.