Мнение от Константиново: Всички сме равни, но някои са по-равни

 

 

Многобройните коментари на варненци и жителите на околностите на града по въпроса за които пътища на територията на общината и региона трябва да се плаща такса, стигнаха и до ефира на БНТ. Едно от тях беше на жител на с. Константиново, което е част от общината и в което проблемите по темата изпъкват ярко.

Сега варненци плащат за преминаването по пътя Варна – Приселци, който е на територията на област Варна. Винетка се дължи за четири първокласни и второкласни пътя на територията на областта, както и за 19 третокласни пътни отсечки.

Марин Урумов живее в село Константиново, което се намира на 10 километра от морската столица и е съставна част от Община Варна. Твърди, че откакто са въведени винетките, кметовете на околните села правят устни договорки с контролните органи да не глобяват за липса на винетки. Но това не винаги се спазва.

„Моя братовчедка я глобиха и други хора от селото знам, че са глобявани. Мен също ме спряха и ме питаха защо съм без винетка. Аз им казах на полицаите, че има договорка, и ме пуснаха“, сподели Урумов по националната телевизия.

Подобен е казусът и със село Звездица, където хората също разчитат на устна договорка да не бъдат глобявани. А в близкото село Тополи хората не си купуват винетки, откакто са въведени през 2005 година.

Но за това има основателна причина. Това е пътят, който води до гробищния парк на Варна. Въпреки, че има табела винетка, никой не проверява автомобилите дали разполагат с такъв стикер.

Предложението столичани да не плащат за винетки, когато се движат по Северната тангента, обаче накара хората извън София да се почувстват дискриминирани.

„Всички сме равни, но някои са по-равни. За тях да няма винетки, а за нас да има“, смята Марин Урумов от Константиново. От Агенция „Пътна инфраструктура“ обясниха, че по закон винетките са задължителни за всички, които се движат по републиканската пътна мрежа. А тя е такава между табелите край на едно населено място и начало на друго. Контролът пък е поверен на Пътна полиция.