Мнение на областния управител: Спасението на буните – отдаване на концесия

 

Буните на Варна могат да бъдат отдадени на концесия и превърнати в място за атракци и развлечения. Това ще стане възможно след законови промени, каза областният управител на Варна Стоян Пасев, цитиран от Varna24.bg. „Направихме проверка на всички буни. След промяната в Закона за концесиите има добра воля на правителството да се отдадат на концесия като публична държавна собственост. Най-накрая намерихме вариант. Има желаещи да ги стопанисват. В момента са в окаяно състояние. При предните закони можеше да се отдадат за десет години, което беше нерентабилно. Сега при възможност за 35 години концесия се появиха желаещи. Могат да се използват за място за атракции или за заведения. Надявам се от януари догодина да минем на обявяване на концесия за публична държавна собственост. Относно Алея първа там трябва да се направи брегоукрепване, защото морето миналата зима беше доста бурно. Според мен трябва по подобие на Румъния да направим една голяма брегоукрепваща буна, за да спре по-навътре разбиването на вълните и да не стигат до брега. Навсякъде по света хората се чудят как да отвоюват от водата, а ние подаряваме суша на морето“, обясни Пасев. Стана ясно, че областният управител е издал заповед да се поставят указателни табели на вълнолома, където в средата на август, на самия празник на града, загинаха двете деца от Варна.

Там дори да пуснем жица с ток, пак ще прескачат. Трябва да вземем пример от брегоукрепващата буна в Констанца, където тетраподите са наредени на сто метра навътре в морето. Няма директен достъп с вълнолома и това е вариант за справяне с проблема. Така ще се спасява брегът от ерозия и ще пази от такива действия като при злополуката. Ако не се погрижим за превенция в брегоукрепването, няма как да привлечем инвеститори“, каза още Стоян Пасев.

Той коментира, че 2 млн. лв. са отпуснати за отводняването на района на свлачището край Кранево. „Оказа се, че водата е един от основните причинители на ерозията. Не знам дали ще реши кардинално проблемът, но ще помогне отводняването на пътя. Спирането на водоподването към битовите абонати донякъде спря свлачищните процеси. Надявам се едно отводняване да реши на 90% казуса. Все пак там остава активно свлачището. То е най-голямото на територията на цялото крайбрежие. В района продължават да живеят над 100 домакинства. Лошото е, че са на септични ями, а те отиват в почвата и в морето. От там се руши и брегът“, коментира областният управител.