ММФ „Варненско лято“ отново очарова с блясъка на класиката

 

 

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ и тази година спази своята отколешна традиция и в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център отново началото му беше дадено с рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров. Приветствия към участниците и зрителите отправи кметът на Варна Иван Портних: „Деветдесет и три години са една достолепна възраст в човешкия живот. А в културната история на един народ това е предчувствие за век. С такова предчувствие стоим тази вечер на сцената на първия и най-дълголетен фестивал на България – Международният музикален фестивал „Варненско лято“, роден в далечната 1926 година. За Варна е чест и гордост, че през всички тези години нашите съграждани  са поддържали своя фестивал, превърнал се през годините в голям обществен празник! Днес ние като община правим всичко възможно да надграждаме традициите, да срещаме хората с най-високите образци на българската и световна музикална култура“, заяви кметът. Той припомни, че преди броени дни ММФ „Варненско лято“ стана лауреат на специалния лейбъл за европейско качество – EFFE 2019-2020. Престижното отличие бе спечелено в надпревара със 715 европейски фестивали. Така ММФ „Варненско лято“ стана и първият български музикален фестивал, получил това високо признание.

Поздравления от бяха отправени и от Илиянка Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата, от Марио Хосен – артистичен директор на ММФ „Варненско лято“, както и от Даниела Димова – председател на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет на Варна.

Веднага след това на сцената излезе цигуларят Бенямин Шмид – един от най-интересните музиканти на нашето време. „Това е моят първи концерт в България и за моя радост той се случва точно във Варна, на брега на Черно море, което намирам за много мистично. Вашият град е толкова красив, опознавам го с удоволствие“, сподели той. В програмата бяха включени шедьоври на Владигеров, Прокофиев и Хиндемит, които бяха изпълнени от австриеца и Варненската филхармония, под палката на маестро Георги Димитров, под бурните аплодисменти на публиката. Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“.