Митрополията събира дарения за поправка на покрива на катедралата

 

През последния месец на миналата година Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан стартира кампания за набиране на дарителски средства за възстановяване на покрива на катедрален храм „Успение Богородично“. През 2016 година се наложиха спешни ремонтни и реставрационни дейности. Приключилата реставрация на купола на храма защитава само тази част от покрива. Цялата покривна конструкция на храма се нуждае от основен ремонт.
Покривните ламарини са изгнили и не спират дъждовната вода. Тя се просмуква в стените и унищожава стенописите на храма. Събраните средства са недостатъчни за цялостния ремонт.
Ръководството на Варненска и Великопреславска света митрополия призовава всички християни и всички варненци, тъй като Катедралният храм е емблемата на нашия град, да се включат в дарителската кампания.
„Православните храмове са строени най-вече с дарения и доброволен труд на народа Божий. Ако ние не успяваме да построим такива величествени православни храмове днес, то поне имаме синовния дълг към нашите предци да ги поддържаме и опазваме от разрухата на времето“, пише в обръщение на сайта на митрополията. Кампанията продължава и през новата 2018-а.
За дарения е открита специална сметка:
Банка ДСК-ЕАД
ЦЪРКOВНО НАСТОЯТЕЛСТВО ПРИ КАТЕДРАЛЕН ХРАМ
IBAN: BG38STSA93000024091199
BIC: STSABGSF