Митрополията и местната власт сключват ново споразумение

Предложение за сключване на споразумение за сътрудничество между Община Варна и Варненската и Великопреславска митрополия предстои да гласува местния парламент в морския град. Целта е в следващите 5 години местната власт и православната църква да си сътрудничат в сфери като утвърждаване на традиционните ценности, подкрепа на семейството и хората в неравностойно положение, отпор на натиска на глобализацията и кризата на идентичността.
Средствата за постигане на тези цели ще бъдат осигурени от бюджета на общината. За 2017-а те са в размер на  над 100 хил. лв., без да смятаме към тях 250 000 лв., които местната власт предвижда да даде до края на годината за довършителни работи на храма „Св. Прокопий Варненски“.

7 - Mitropolija
Бенефициент на средствата няма да е самата митрополия, а две неправителствени организации – Сдружение „Отвори очи“ и фондация „Човек на фокус“. Първото сдружение управлява и развива Православният център за духовно обгрижване на наркозависими в двора на храм „Св. цар Борис”, в кв. „Аспарухово“. Фондация „Човек на фокус“ пък се грижи за финансирането на  Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“. Предложението за споразумените с митрополията и програмата за използване на парите за 2017-а, внесени от кмета Иван Портних, ще бъдат обсъдени на заседание на социалната комисия към общинския съвет в понеделник.