Мистерията „Ларс Митанк” и българският Бермудски триъгълник – има ли връзка?

Калин Руменов, Дарик

Преди около две десетилетия Добрич си спечели прозвището Бермудския триъгълник заради многото безследно изчезнали хора. Част от случаите бяха разкрити по-късно, а други все още продължават да бъдат обвити в мистерия. Възможно ли е да съществува връзка между тях и изчезването на германския турист Ларс Митанк, от когото вече точно три години няма следа.
В края на юни 2014 г. 28-годишният тогава Ларс пристига за едноседмична почивка в Златни пясъци, от която трябва да се прибере в родината си на 7 юли. По време на отпуската си участва в сбиване и тъпанчето му е спукано, заради което получава лекарска забрана да лети на определената дата. На 8 юли отново е прегледан от лекар на летището във Варна, като внезапно напуска кабинета, зарязвайки целия си багаж и мобилния си телефон. В него остават само задграничният му паспорт и портфейлът с 300 евро. Записи от охранителните камери показват как той излиза от терминала бягайки, след което прескача оградата на аеропорта. От тогава никой не знае къде е германецът.


През изминалите три години имаше хиляди сигнали и десетки предположения за местонахождението му. Ларс беше търсен дори в Бразилия, след като се появи снимка на млад мъж в безпомощно състояние в местна болница, приличащ поразително на него.
Основните версии, по които работиха различните детективи, бяха, че Ларс вероятно се намира в близост до Варна. Екипът на Андреас Гютиг обиколи всички малки населени места край морския град, допускайки, че изчезналият чужденец може да си е намерил работа в някоя ферма, където да живее и да се храни безплатно. Детективът допускаше, че по време на почивката си германецът може да е приел наркотици, които имат продължителен ефект.
Друг детектив – Кай Васертал, обяснява неадекватното поведение на безследно изчезналия мъж с лекарствата, които е пиел за спуканото си тъпанче. Преди няколко месеца разследващият изследва с дрон гората до варненското летище, където забеляза неколцина клошари. Те му разказали за друг бездомник, който обаче странял от тях и бил извънредно затворен. Тази следа засега не е дала резултат, но според частния детектив Ларс е бил добър при оцеляване на открито.
Версията, която до този момент изглежда непроверена или поне не е коментирана публично, е дали изчезването на Ларс Митанк има нещо сходно с някои от десетките случаи на безследно изчезнали хора в Добрич. Все пак германецът за последен път е бил забелязан в район, намиращ се на 40 километра от добруджанския град, който преди години си спечели прозвището Бермудския триъгълник. Също така той е на възраст, близка до тази, на която са голяма част и от изчезналите местни жители.
Мистериозните случаи в Добрич датират от края на 90-те години, когато за кратък период от време изчезват 14 души на възраст между 20 и 30 години. Според полицията те не са се познавали, а между случаите няма връзка.
През следващите години броят на изчезналите млади хора се увеличава, а в града тръгват различни слухове. Преди десетилетие след натиск на роднини и близки спрените разследвания бяха възобновени, а някои от случаите бяха разкрити. Повечето обаче продължават да не са разрешени.
През 2014 г., когато Ларс Митанк е видян за последен път, безследно изчезнали се водят 23-ма души от Добрич и областта. Във всеки годишен отчет от местната полиция посочват, че работата по издирването продължава, като периодично се провеждат мероприятия и се анализират получените резултати.
Случаят с изчезналия германец продължава да предизвиква интерес в родината му, а близките му продължават да се надяват, че той ще бъде открит жив. Продължава да е актуална и обявената от тях награда в размер на 40 000 евро за информация, която би помогнала за намирането на Ларс Митанк.