„Мир“ и „Погорие“ са сигурни за регатата „Тол шипс“ през октомври

Три кораба от клас „А“ са потвърдили участието си за тазгодишното издание на международната регата „Тол Шипс“, която ще се проведе във Варна от 1 до 4 октомври тази година. Това са корабите „Мир“, „Погорие“ и „Калиакра“, които са собственост на Русия, Полша и Варна. Още текат преговори с други държави.
Това съобщиха организаторите от Sail Training International (STI) на пресконференция в община Варна с участието на Пол Бишоп – главен съдия на регатата „Тол Шипс“, Гуин Браун, търговски директор на STI, и Полин Апълби, медиен мениджър.
Около 70 доброволци ще участват в подготовката. Провежда се кампания за практиканти с цел самофинансиране на събитието. Има и спонсорско участие. Варна ще бъде мястото на големия финал след Констанца, Румъния, Новоросийск и Сочи. Засега участниците са от Рим, Русия, Италия, България и Полша.

16 - Tall Ships 1
През 2014 г. във Варна гостуваха 28 ветрохода, участващи в регатата SCF Black Sea Tall Ships Regatta, която се превърна в събитие на годината, а градът и пристанището бяха посетени от близо 300 000 души, припомнят от организационния комитет.
Тази невероятна морска атракция обогатява пейзажа в туристическата палитра от събития във Варна и ще разнообрази престоя на туристите, които са решили да организират своята почивка в морската столица на България в края на летния сезон.

16 - Tall Ships 3
Интересът и броят на посетителите тази година се очаква да бъде още по-голям, като организаторите ще се постараят да има много забавления и богата съпътстваща фестивална програма, включваща концерти, спортни състезания и детски атракциони.
Всички кораби ще бъдат отворени за безплатно посещение на граждани и гости на града. През централната част на Варна ще премине Парад на екипажите, а на 3 октомври е Парадът на ветрилата, в който участващите кораби ще преминат в близост до варненския бряг, за да покажат величието и красотата си.