Миньори от Оброчище блокират път заради заплати

Недко Петров

Протести заради неизплатени заплати и пари за храна започнаха миньори в мина „Евроманган“ АД в Оброчище миналата седмица. Ивайло Тодоров един от най-опитните работници в колектива, разкри истината за скандалите при тях в последните 7 дни, които доведоха до блокирането на пътя между Добрич и курорта Албена.
„В мината сме около 180 миньори, но не работим от четвъртък, тъй като ни забавиха една месечна заплата и ваучери за храна за три месеца. Отделно е спрян и транспортът на повечето миньори, които живеят в Добрич, Балчик и околни села“, каза пред „Петел“ Тодоров. Той допълни, че миналия петък са имали среща с представителя на английския собственик на мината Тереза Данкова.
„Каза, че не може да предложи повече от минимална заплата на хора, които е обрала от нивите. Това са 460 лева за къртовски труд на миньор. Някои вземат над 500, а моята заплата е най-висока – 610 лева“, каза още Тодоров. Последният разкри и техните искания – повишаване на заплатите с 30 %, точни дати за изплащане на ваучерите, редовен платен транспорт за всички работници и 5 дни повече отпуск към полагащите се 25.
„Тъй като на този етап това, което искаме, не е изпълнено, ние не работим. Идваме сутрин в 8, назначаваме се и чакаме, защото, ако не се явим три дни на работа, ще ни уволнят дисциплинарно. Вече протестираме. Затворихме пътя Албена-Добрич до мината за около час. Отново ще блокираме движението, само че на пешеходна пътека до мината, тъй като полицаите ни предупредиха, че в противен случай ще бъдем глобени. Ще пресичаме от едната до другата страна по пешеходната пътека, като на място ще решим колко време да го правим“, разкри Тодоров. Той и колегите му са твърди, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще прибегнат и до други форми на протест.