Миноносецът „Портър”, стрелял по Сирия, е бил във Варна

 

Миноносецът, от който е извършена първата американска атака миналата седмица срещу сирийска военна база, е бил на неофициално рутинно посещение в град Варна между 8 и 10 юни 2016 г., припомни кореспондентът на БГНЕС в морската столица.
Ескадреният миноносец „Портър” (USS Porter) от състава на ВМС на САЩ, с командир на кораба капитан ІІ ранг Андриа Слау (Commander Andria Slough), през юни 2016 г. бе на посещение у нас, за да извърши операция по патрулиране с цел поддържане на сигурността в акваторията на Черно море. Тази година бойният кораб също беше в нашия регион, но без да посещава българско пристанище. „Портър“ беше част от флотилията на международното учение “Sea shield 2017”, домакин на което беше Румъния. Българските ВМС също бяха част от учението, проведено в началото на февруари.
Екипажът на кораба се е състоял от 300 души, 100 от които са били жени. Дамите на миноносеца са изпълнявали целия спектър от задачи на борда. Капитанът тогава отбеляза, че екипът се състои от талантлива, разнообразна група от млади хора от различни щати на САЩ като има и няколко моряци от други страни. Всички те са били доброволци, преди да станат част от екипажа и са работили за различни каузи.