Министър Рашидов даде нови обещания за бъдещето на Дупката

Министърът на културата Вежди Рашидов пристигна на посещение във Варна ден след официалното откриване на туристическия сезон на 15 май и веднага съобщи добра новина за културните институции в града. Операта и Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ вече са с разделено финансиране, като това дава възможност да получават повече средства.
„Това беше една несправедливост, която поправихме. Вината за нея беше наша“, призна министърът на културата. След промяната държавата вече ще дава по 6 лв. на билет на варненската Опера, а театърът ще получава 2,5 лв. на билет. Преди, при общото финансиране на двете културни институции, те заедно получаваха по 4 лв. на билет.
„Реформата не е нещо, което се прави веднъж и приключва. Особено в театрите, които са жив организъм, реформата може да продължава постоянно“, коментира Вежди Рашидов.
По отношение на друг важен за културния живот на Варна проект, ремонта на театралната сцена „Филиал“, министърът коментира, че реализацията му зависи от местната власт. Парите за реконструкцията ще се търсят с проект по оперативна програма „Региони в развитие“.
Почти  година след като обеща държавата да реши проблема с един от отрицателните символи на Варна – Дупката в центъра на града, министърът заяви, че и в този случай се върви към справедливо решение. Изкопът, който загрозява централната зона от десетилетия, в момента е собственост на бизнесмена Георги Гергов. Той обаче едва ли може да спечели нещо от него, защото отдавна е ясно, че на мястото няма да има търговски комплекс, както се е предвиждало в миналото. Актуалната идея е там да бъде изграден музей на открито.
„Предстои един последен много тежък разговор с г-н Гергов. След него вече ще мога да дам конкретно предложение на г-н премиера Бойко Борисов“, заяви министър Рашидов в началото на визитата си.
„Тежкият разговор“, воден и с участието на кмета на  Варна Иван Портних, обаче и този път не донесе конкретен отговор на въпроса кога ще бъде затворена най-голямата язва в центъра на града. Портних и Рашидов ще изпратят общ доклад до Министерския съвет относно съдбата на Дупката, за да бъде взето решение за съдбата на терена.
„Благодаря на министър Рашидов за разбирането, че решаването на този 30-годишен проблем, на тази язва в центъра на Варна, е много важна задача. Знаете, че инвестирахме средства за изграждане на пешеходния ринг, за да могат гостите на града лесно да достигат до обектите на културно-историческото наследство. Т. нар. Дупка попада в туристическите маршрути и самата тя пази много археология. Вярвам, че с общи усилия ще бъде намерено добро решение, което да превърне мястото в атрактивна зона и интересен завършек на облика на центъра. Готови сме да окажем пълно съдействие, за да бъде намерено решение“, каза след разговорите Портних.
„Вярвам, че Министерският съвет ще вземе мъдро решение и премиерът ще възложи на съответните министерства да изработят стратегия, по която да се движим, за да решим проблема възможно най-скоро. Преговаряхме и със собственика Георги Гергов, обмислят се различни варианти. Ще се търсят възможности за осигуряване на средства и по новите програми“, посочи министър Вежди Рашидов.
„Можем да превърнем центъра на Варна в едно чудесно място, подобно на софийското ларго“, каза още той и допълни, че ако се постигне споразумение за имота, до края на годината може да бъде направен проект. Самата реализация на реставрационните дейности ще отнеме около 10 месеца. Проблемът е единствено в това кога ще бъде започната. Предишното обещание на министър Рашидов беше решението да бъде намерено до края на миналата 2015 година.
Георги Гергов обяви, че е платил 12 млн. евро за Дупката. Той бе категоричен, че след като законът не му позволява да строи на мястото, заради останките от древния Одесос, е съгласен да получи пари или друг вид обезщетение, срещу което ще предостави имота на държавата или на общината.