Министри обсъдиха как туризмът да стане по-чист

Дискусия „За по-чист морски туризъм” се проведе в началото на седмицата във Варна. Домакин на форума бе кметът Иван Портних, а в него се включиха министрите на туризма – Николина Ангелкова и на околната среда и водите – Нено Димов, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, представители на бизнеса и държавните институции. Организатори на събитието са КРИБ и сайтът Kmeta.bg

„Варна реализира по европейски програми три мащабни инфраструктурни проекта, на обща стойност 104 млн. лв. – реконструкцията и модернизациите на градската пречиствателна станция и на пречиствателната станция на Златни пясъци, както и регионалното депо за отпадъци. Това са невидими в ежедневието проекти, но изключително важни за хората и околната среда, както и за развитието на устойчив туризъм“, каза кметът Иван Портних. По темата за биоразградимите отпадъци той посочи, че се води активен диалог с представителите на бранша на двата големи курорта. „Вярвам, че това е правилният модел, за да се стигне до една ефективно действаща система“, допълни кметът.

„Още в началото на активния летен сезон направихме проверки по Българското Черноморие, за да се уверим, както по отношение на функционирането на изградените нови пречиствателни станции, така и да видим кои са проблемите, които остават и следва да бъдат решени в рамките на нашия четиригодишен управленски мандат. Резултатите, които постигаме в българския туризъм, следва да бъдат надградени и устойчиви. Устойчивост се гарантира само когато предлагаме качество на туристическия продукт, което зависи от инфраструктурата на околната среда“, заяви министър Ангелкова. Тя посочи, на територията на област Варна се наблюдава 8% ръст на туриста, водят се преговори с големите туроператори за договаряне на лято 2018.

„Едно от основните неща, постигнати през последните години, е изграждането на пречиствателни станции, които гарантират по-чиста вода в Черно море. В района на Варна над 90% е покрито пречистването на водите с изградените пречиствателни станции“, каза министър Нено Димов. Той припомни, че след като приключи активният летен сезон, започва работата по европейския проект за разширение на ПОСВ „Златни пясъци“.

Провеждането на дискусията стана повод министрите да коментират пред медиите и актуални теми в своите ресори.

Нощните проверки в заведения, правени под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов, не са координирани с Министерството на туризма. Това каза във Варна ръководителят на ведомството Николина Ангелкова. „Постоянно текат проверки. Трябва обаче да се прецени начинът, по който се извършват“, коментира тя. Проверките на министерството се извършват само в светлата част и обхващат плажовете, подчерта Ангелкова.

Тя добави, че тази години са отчетени много по-малко проблеми с допълнителните летни обекти по пясъчната ивица. Появява се обаче нова тенденция, свързана с отдадените под наем плажове. Там наемателите или не искат, или не могат да поемат задълженията си, а същевременно работят заведения, останали от предишни стопани. Ангелкова призна, че има трудности със затварянето на тези обекти.

Гробище, което се използва от дълги години, е влязло в границите на защитена зона по „Натура 2000“, това каза във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той даде този драстичен факт като пример, че в изготвянето на карти на защитените зони има проблем, ако изобщо е правено такова. Гробището, за което става въпрос, е на гр. Каварна. Министър Димов допълни, че в границите на „Натура 2000“ попадат и инфраструктурни обекти. Така защитата се поставя и в зони, където определено има активна човешка намеса.

Екоминистърът каза още, че до средата на септември трябва да се знае поне кое е безспорно и кое е спорно около картите по „Натура 2000“, но като цяло за решаването на проблема няма поставени конкретни срокове.