Милко Божков представя усещането си за Тоскана в картини

На 9 ноември 2016 г. от 18 часа домът на ул. ”Братя Шкорпил” 13 във Варна отваря врати за поредната изискана изложба. Този път духът на Италия ще изпълни пространството на сецесионовата къща. Живописните платна на Милко Божков са не просто пейзажи, те са дълбоко преживените изящни хроники на едно пътуване под небето на Тоскана.

16-toskana
Цветовете са толкова истински, с такова вълнение гледах тези простори и невероятното синьо небе с облаци, все едно, че бях ученик в Художествената гимназия – споделя художникът. Когато видях панорамите, разбрах защо точно там е започнал Ренесансът, защо там са измислили линейната и въздушната перспектива. Имали са очи да го видят и ръце да го направят…
Една изключително вдъхновяваща история, чийто отпечатък стои върху повече от десет картини в различен формат, рисувани специално за изложбата в тази галерия.
Първото, което Милко Божков вижда в Арецо, са стенописите на Пиеро дела Франческа – художника на мълчанието: „гледаш и мълчиш…”
Емоционалният връх на това пътуване обаче е базиликата „Св. Франциск” в Асизи с фреските на Джото. Там е погребан самият светец и в църквата пристигат поклонници от цял свят.
Коленичих пред фреските на Джото, сълзите ми текат, не знам защо – такова въздействие – разказва авторът. Дойде ми в главата една богохулна мисъл: ако чуя гласа на Джото да ми каже „Млади човече, стани християнин фундаменталист!”, веднага ставам, но ако ми го каже Джото. За да направи тези стенописи, той е бил истински вярващ човек. Но не само. Има милиони истински вярващи, които могат да рисуват, но много малко от тях са успели така да съчетаят вярата с таланта, дори с гениалността…
Съхранявайки и преосмисляйки тези гранични усещания, в няколко от картините си Милко Божков влага цитати от детайли на Джото. Такъв е например случаят с „Вечеря в Монталчино”, където може да откриете детайл от „Тайната вечеря” на изключителния италиански творец от XIII – XIV век.
И накрая, за да дорисуваме във въображението си това, което авторът на изложбата е преживял в Тоскана, добавяме послевкус на легендарното червено вино Кианти Класико. Експозицията ще бъде на разположение на публиката до 26 ноември.
Предварителната среща с автора е между 14 и 15 часа на 9.11.2016 г.
Галерия A&G Art Meeting, Варна, ул. ”Братя Шкорпил” 13

Светлана Вълкова