Милитаризира ли се Черно море? Мненията на изток и запад се разминават

Екип на „Народно дело Седмицата“

Два военни кораба на НАТО акостира в края на миналата седмица на Морска гара във Варна. Единият е испанският „Алмиранте Хуан де Борбон” (ESPS Almirante Juan de Borbón) с командир капитан II ранг Хесус Пеня, а другият – „Сейнт Джонс” (HMCS ST.JOHN’S) с командир капитан II ранг Шелдън Джилс от състава на Кралските Канадски ВМС.
Двата кораба дойдоха на рутинно неофициално посещение в морската столица и останаха до началото на новата седмица. Водните плавателни съдове са от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2), като командир на групата кораби е капитан I ранг Рубен Родригез Пеня.
Новата седмица започна със съвместно учение PASSEX с участието на канадската фрегата „Сейнт Джонс”, испанската фрегата „Алмиранте Хуан де Борбон”, румънската фрегата REGELE FERDINAND, корвета „Решителни” от българските ВМС с командир капитан IIІ ранг Трифон Метишев, вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка” и група от Морския специален разузнавателен отряд. По време на учението бяха отработени елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, учение по отразяване на асиметрични атаки на надводен противник, противоподводно учение, трансфер на товари от хеликоптер по вертикален способ.


„Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните“, уточниха от ВМС.
На присъствието на кораби на НАТО в Черно море все повече се обръща внимание в контекста на сложните отношения с Русия и ситуацията в Украйна. Интересен е например изводът, който прави британския наблюдател Майкъл Пек, който изтъква, че за пръв път от края на Студената война със СССР, Великобритания изпраща свой военен кораб тук с военна мисия. Става въпрос за разрушителя HMS Diamond, с цел да се изпрати съобщение на Русия да не се намесват в Украйна. „Въпросът е дали Русия изобщо ще се притесни от това и дали ще вземе предупреждението сериозно“, пише авторът.


Според „Дейли Мейл“, мисията на HMS Diamond в Черно море ще е да поведе бойна група кораби и да окаже подкрепа на 650 британски войници, които участват в тайни операции в  Украйна.
Разрушителите от този тип са  сред най-новите и най-модерните британските военни кораби, въоръжени са с морски зенитни ракети, противокорабни ракети и мощни оръдия. HMS Diamond също така носи и  хеликоптери за транспортиране на командоси. Според  британския министър на отбраната Майкъл Фалън Великобритания изпраща ясно послание, че е решена да защитава демокрацията в целия свят и подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.
„Дори и като символ, един самотен разрушител не е точно силен сигнал, че Великобритания ще тръгне на война с Русия, за да спаси Украйна. Но това, което е особено интересно, е разполагането му в Черно море като част от това, което изглежда трябва да е „по-мускулеста“ британската външна политика“, коментира  Майкъл Пек.
В Русия също коментират тенденцията за по-осезателно присъствие на НАТО в Черно море, най-вече в контекста на учението Sea Shield 2017 („Морски щит“), започнало в началото на месеца. Руският наблюдател Виктор Сокирко написа миналата седмица: „Сегашните маневри на НАТО в Черно море не е само първите през 2017 г., но също така може би най-амбициозните в последните години. В учението участваха осем страни-членки на Северноатлантическия алианс, общо около три хиляди войници от България, Канада, Гърция, Румъния, Испания, САЩ, Турция и, разбира се, Украйна“. Той обаче отбелязва, че руските ВМС не са се стреснали особено от присъствието на корабите на  НАТО, чиито възможности и въоръжения познават добре. Наблюдателят дори прави извода, че учението е на практика само губене на време и средства, защото реална възможност военноморските сили на Алианса да действат по море за промяна на ситуацията в Крим, каквато е в този момент реално няма. Виктор Сокирко специално прави преглед на корабите на НАТО, участвали в Sea Shield 2017, като не пропуска да коментира и българския участник във флотилията, фрегатата „Смели“. „Особени притеснения не предизвиква и българският кораб „Смели“, който също е член на военноморска група на НАТО. Той беше добър патрулен кораб, построен в Татарстан и в съветско време, през 1975 г. До 1991 г. е бил използван като учебен кораб за екипажите на социалистическите страни и след това се прехвърли в България“, коментира руският наблюдател.