Международен скандал с продуцент, на когото общината ни плати

 

Телевизионният продуцент Димитър Гочев, който убеди Община Варна да подпомогне проект за сериал с близо 300 хил. лева, е в центъра на международен скандал. Прочутият по цял свят френски писател и сценарист Жан-Клод Кариер, носител на „Оскар“, е изпратил до българското министерство на културата отворено писмо с оплакване, че Гочев и друг наш продуцент – Димитър Митовски, с години бавят изплащането на дължимите му пари за работата му по филма „Досието Петров“. Това съобщи „Дневник“.


Жан-Клод Кариер заявява, че заради случая никога повече не би работил с български продуценти. От своя страна Димитър Митовски е категоричен, че проектът, по който френският автор не е получил парите си, е изцяло ръководен от Гочев, пише „Дневник“.
Както „Петел“ съобщи, през март Общински съвет – Варна, отпусна на компанията на Димитър Гочев „Ди Индъстри“ и на „Нова Броудкастинг груп“ 288 хил. лева за осъществяването на 12-сериен телевизионен филм с работно заглавие „Фалшив герой“. Гочев лично присъства на заседание на бюджетната комисия към местния парламент на Варна, на което след дискусия със съветници от мнозинството на ГЕРБ пое ангажимент да съгласува с общината местата, на които ще се снима в морския град, както и начина на представянето му. Лидерът на управляващите в съвета Марица Гърдева настоя специално в решението за отпускането на парите да бъде записано, че Варна ще бъде представена като привлекателна туристическа дестинация, както и че покрай сериала ще бъде изготвен рекламен клип за града.
Средствата за продукцията бяха осигурени от перото за култура. Така на практика беше надвишена рамката на общинския бюджет на Варна за 2018-а. Според общинския финансист Стефка Господинова обаче това няма да създаде проблем и впоследствие може парите да бъдат включени в актуализацията на финансовата програма.