Международен детски фестивал „Звездите на Камчия“: Седма творческа среща «Заедно в 21 в.» «Зимна приказка в Камчия», Литературен фестивал «Слово и дело»

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посрещна 2016 г. с крупни международни събития –  Седмата творческа среща „Вместе в 21 веке“ „Зимняя сказка в Камчии“, фестивала „Звездите на Камчия“ и Литературната асамблея „Слово и дело“.
Творческа среща „Вместе в 21 веке“ „Зимняя сказка в Камчии“ се проведе в „Радуга“, СОК „Камчия“. Събитието, организирано за седми път от Фондация „Устойчиво развитие за България“, обедини творци от България, Русия, Молдова, Грузия, Италия, Гърция и Румъния, които показаха чрез изкуството красотата на света в най-светлите и празнични дни от годината.
По традиция фестивалните дни бяха посветени на всяка от страните, които имат свои участници в събитието. Първа бе вечерта на домакините от България – историята на родината ни бе разказана чрез слово, музика и танц от прекрасните изпълнители на Музикална школа „New voices“ от Търговище, балет „Арт денс“, народната певица Кичка Христова, естрадният певец Теди Генев и певицата и актриса Грета Ганчева.

13
Новата 2016 година пристигна в Камчия три пъти – участниците във фестивала я посрещнаха с народите на Грузия, на Русия и на България, а 1 януари бе посветен на мира. Пред участниците в срещата беше представен проектът „Белите гълъби на мирното детство“, разработен от учениците на Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“.
Проведоха се вокални мастър класове, водени от световноизвестния маестро – грузинския диригент Кахабер Онашвили – художествен ръководител на прочутия хор „Мдзлевари“ и художествен директор на фестивала, специалния гост на Камчия Тамаз Сагинадзе – солист на Театъра за опера и балет на Тбилиси и солист на хоровете „Мдзлевари“ и „Сулико“ и Наталия Барабанщикова – ръководител и диригент на Молдовското хорово студио „Рапсодия“, член на Международната асоциация на писателите и публицистите, координатор на Славянската културна академия в Молдова, композитор, поет и художествен директор на фестивала «Вместе в 21 веке».

3
Младите изпълнители от Русия, Молдова, Румъния, Италия и България участваха в изданието на   Международния фестивал за детско творчество „Звездите на Камчия“. Любимец на публиката и победител стана 10-годишната Ника Дудка от Молдова, сърцата спечели и 9-годишната Мария Карла от Италия. Талантливите участници се състезаваха в  четири категории: „Вълшебен глас на Камчия“, „Вълшебен музикант на Камчия“, „Вълшебният танц на Камчия“, „Чародей на Камчия“. Фестивалът „Звездите на Камчия“ се провежда под патронажа на ЮНЕСКО. Неговата философия е базирана на откриването и развитието на уникалните творчески заложби, които носи в себе си всяко дете. Това е движение, което целогодишно приобщава талантливите деца, техните родители, педагози, творци и артисти, които са съпричастни към идеята. Фестивалът се провежда за девета година, има над 65 издания, като на сцените на „Камчия“ са участвали повече от 100 000 деца от 6 до 16 години. Негов творчески директор е актрисата и певица Грета Ганчева.
Часове преди „Звездите на Камчия“ в уникалната атмосфера на Славянския център в СОК „Камчия“, се проведе и Денят на Грузия, която бе подготвена от големия маестро Кахабер Онашвили, Тамаз Сагинадзе и Наталия Барабанщикова. Само за няколко дни, в своите мастър класове, те успяха да създадат многогласен хор от млади изпълнители, които представиха прекрасни песни на грузински език, сред които „На многая лета“  и прочутата „Сулико“.
В деня на Русия  публиката бе завладяна от ансамбъл Субботея“, от Резан, а също и от изпълненията на вокален ансамбъл „Бригантина“ към Теоретическия лицей „Н. Гогол“ в Кишинев, с художествен ръководител Татяна Кантемирова и хорово студио „Рапсодия“.
На финала на вечерта приветствие поднесе председателят на Фондация „Устойчиво развитие за България“ – Станка Шопова.

Ника Дудка
Специални гости на концертя бяха участниците в Международната литературна асамблея „Слово и дело“, организирана от Московската градска организация на съюза на руските писателите, Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и Сдружението на писателите във Варна. Едни от най-добрите руски съвременни поети и писатели, които са и членове на Московската градска организация на Съюза на писателите, си дават среща в Камчия до 10 януари.

Още информация, снимки и видеоинтервюта с участниците може да намерите на
www.sok-kamchia.com и на фейсбук страницата на ДОЛ „Радуга“ www.facebook.com/raduga.kamchia