Мащабен теч в Ален мак чака мерки от ВиК и институциите

От края на август

От 30 август досега институциите във Варна не могат да установят източника на мащабен теч на вода в частен имот, който тормози не само собствениците му, а и съседите в местността Ален мак. На мястото са идвали екипи на ВиК и дори управителя на дружеството, представители на район „Приморски“ на община Варна и специалист от Басейнова дирекция. Решение на проблема засега няма, това разказа собственичката на имота Женя Романова.

В края на август тя установила, че от всички страни на къщата ѝ почвата е прогизнала. След разкопаване е установено, че водата наистина е много. След идването на специалист от ВиК се установява каква е водата и евентуалния ѝ произход.

„Точните думи на човека от ВиК бяха: „Наша е“, разказа Романова пред наш репортер. След това започва търсенето на авариралия водопровод, от който идва теча. Анализът показва, че водата не е същата като тази, с която се захранва къщата на жената. „Идваха 2-3 пъти, копаха, търсиха нещо, после си тръгваха“, разказа тя. По тази причина собственичката изпратила сигнали до три министерства, като всичките в крайна сметка били препратени към община Варна. Те изпращат свой екип, който също прави оглед. Решение обаче все така не се намира.

От ВиК обаче сменят мнението си – водата не била „тяхна“. „Казаха, че първия им колега се бил объркал. Ако водата е подпочвена, а не от авария на водопровод, проблемът се оказва, че е мой“, обясни Женя Романова.

Тя обясни също, че няма друг вариант, освен да отведе с тръба водата на улицата. Това, разбира се, предизвиква проблем и за съседните имоти. „Наводнихме паркинга на Спортпалас, а също и един хотел“, казва собственичката, която се е видяла в чудо. Канализацията на имота е стара, отпреди 50 години, и когато течът се насочи там, започва да връща.

„Все чакаме понеделник. Понеделник щели на направят еди-какво си, щели да дойдат… Засега не е направено нищо“, каза варненката. Тя потърси екипа ни заради скорошна публикация по проблема. Романова иска съседите ѝ да знаят, че не излива вода от кладенец, защото такъв няма в имота си. Тя иска да е ясно, че не наводнява част от пътя нарочно. За съжаление нито ВиК, нито институциите се справят със ситуацията, която ще става все по-неприятна с идването на зимата.

Фото: Pepi Ivanova Dimova/“Виждам те КАТ-Варна“